"Tot respectul pentru Regele Mihai, pentru ce a reprezentat in istorie, pentru ce a fost pana la moarte. El a fost sef de stat. De aici pana la a da drepturi urmasilor unui sef de stat...”, a declarat Mihai Tudose.
Acesta a explicat faptul ca Romania este republica, nu monarhie, iar Casa Regala este o fundatie care ar putea primi statutul de fundatie de interes national.
”Cu asta sunt de acord. si Camera de Comert si Industrie a Romaniei este o fundatie, tot un ONG de interes national", a mai spus premierul.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
In ceea ce priveste Palatul Elisabeta, Tudose afirma ca nu poate ramane in posesia Casei Regale.
”Pot sa il inchirieze daca doresc”, a mai spus Tudose, afirmand ca imobilul a fost oferit spre folosinta Regelui Mihai, in calitate de fost sef de stat.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, au depus pe 7 noiembrie la Parlament initiativa legislativa pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a Romaniei.
Propunerea legislativa prevede recunoasterea acesteia ca persoana juridica de drept privat si acordarea statutului de utilitate publica. in plus, legea propune recunoasterea pozitiei de sef al Casei Regale a Romaniei, ca pozitie onorifica, asimilata protocolar cu aceea a unui fost sef de stat, si cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfasurarea optima a activitatilor si functiilor de reprezentare ale acesteia.
Tariceanu a precizat ca initiativa depusa de el impreuna cu Liviu Dragnea privind statutul Casei Regale nu prevede nivelul cheltuielilor, bugetul urmand sa fie aprobat anual de Guvern, dar a spus ca nu vor fi costuri
mari.