"Tuica cu margele de Salva", un brand de 100 de ani. Livezile nu sunt stropite si totul este 100% natural
"Ţuica cu mărgele din Salva" este un brand recunoscut al judeţului Bistriţa-Năsăud, dar şi extrem de apreciat peste tot în lume. Cei mai mari amatori de ţuică bistriţeană sunt nemţii, francezii, italienii, spaniolii, americani, iar sticlele lui Angelini au ajuns chiar şi în Japonia sau India.
Ioan Angelini din comuna Salva a mostenit mica afacere de la bunicul lui, un italian care a venit in Romania in anul 1918. Producatorul are acum o livada care se intinde pe 80 de hectare si nu foloseste decat prune bistritene, pe care le considera cele mai potrivite pentru ţuica de calitate.
"Anul acesta a fost un an bun, livezile mele sunt protejate şi am avut producţie bună.
Eu nu pot stropi livezile, aşa că totul este sută la sută natural. Ţuica se fabrică în cazane de alamă, aşa cum este obiceiul în această zonă", povesteşte producătorul pentru MEDIAFAX.
La Salva are acum are o mică distilerie cu patru cazane în care reuşeşte să producă între 10 şi 15 hectolitri anual de ţuică de prune bistriţene cu o concetraţie de 50 de grade.
"Doar atât permite legea.
E e destul de tare şi aşa, dar se poate şi mai tare. Dar dacă e consumată cu măsură, este medicament. Ca să testezi gradele trebuie să scuturi bine sticla- dacă are 50 de grade ţuica face mărgele, iar din momentul în care o scuturi şi până numeri la 50 nu trebuie să dispară mărgelele, aşa se vede dacă are sau nu gradele respective", spune Angelini.
Un litru de ţuică cu mărgele se vinde cu 60 de lei, relateaza MEDIAFAX
Ioan Angelini din comuna Salva a mostenit mica afacere de la bunicul lui, un
italian care a venit in Romania in anul 1918. Producatorul are acum o livada care se intinde pe 80 de hectare si nu foloseste decat prune bistritene, pe care le considera cele mai potrivite pentru ţuica de calitate.
"Anul acesta a fost un an bun, livezile mele sunt protejate şi am avut producţie bună. Eu nu pot stropi livezile, aşa că totul este sută la sută natural.
Ţuica se fabrică în cazane de alamă, aşa cum este obiceiul în această zonă", povesteşte producătorul pentru MEDIAFAX.
La Salva are acum are o mică distilerie cu patru cazane în care reuşeşte să producă între 10 şi 15 hectolitri anual de ţuică de prune bistriţene cu o concetraţie de 50 de grade.
"Doar atât permite legea. E e destul de tare şi aşa, dar se poate şi mai tare.
Dar dacă e consumată cu măsură, este medicament. Ca să testezi gradele trebuie să scuturi bine sticla- dacă are 50 de grade ţuica face mărgele, iar din momentul în care o scuturi şi până numeri la 50 nu trebuie să dispară mărgelele, aşa se vede dacă are sau nu gradele respective", spune Angelini.
Un litru de ţuică cu mărgele se vinde cu 60 de lei.
Întrebat de ce a ales această denumire, producătorul a spus: „Când o scuturi, ţine mărgică. Dacă are 50 de grade ţuica, până numeri la 50 nu trebuie să dispară mărgelele. Atunci eşti sigur că are gradele respective”, relateaza TimpOnline.ro.