Liana Alexandru, jurnalistă și scriitoare, a anunţat public că ea este prima persoană infectată cu tulpina sud-africană, în Bucureşti. S-a îmbolnăvit la finalul lunii februarie, și a acuzat simptome destul de severe. Un apel de la DSP a informat-o că în cazul ei a fost detectată mutaţia din Africa de Sud, despre care specialiştii spun că este mai agresivă decât celelalte.

„În cazul meu, a fost depistată tulpina B1351.

Tulpina sud-africană. Am fost contact direct al soțului meu, care a făcut o formă cu spitalizare de o săptămână. Nu știe de unde a luat virusul. Toți suntem acum bine!” a zis Liana Alexandru.

Citeste si: Bilanț coronavirus, vineri 5 martie. Situația devine dramatică din nou în România

Cazul Lianei nu este, însă, singurul de prezenţă a mutaţiei sud-africane în ţara noastră. Biologii de la un laborator privat au reușit să confirme temerile tuturor- un alt caz a fost depistat în Argeș. În plus, pe eşantionul studiat de ei, o altă mutaţie periculoasă, cea britanică, s-a dovedit majoritară.

Mutația africană a lovit peste 50 de țări

Mutaţia sud-africană a ajuns deja în peste 50 de țări. În Europa, cel mai mare focar de această tulpină a fost înregistrat luna aceasta, în provincia austriacă Tirol, o zonă turistică importantă.

Și în România este posibil să existe mult mai multe cazuri, asta din cauza numărului mic de probe secvențiate.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Citeste si: Lockdown prelungit și noi restricții dure. Grecia trece prin perioada cea mai grea a pandemiei

tulpina africană a ajuns în românia
O nouă tulpină detectată în țara noastră.[Sursa foto: PixaBay]

Despre tulpina sud-africană, specialiştii spun că dă reacții mai grave în cazul tinerilor, iar marii producători de vaccinuri ne asigură că, odată imunizaţi, chiar şi în cazul infectării cu o mutaţie a virusului, nu vom dezvolta forme severe de boală.

Pe de altă parte, tulpina britanică se regăsește în 77% din probele analizate în cercetarea privată, ceea ce indică faptul că se răspândește rapid și tinde să devină dominantă pe teritoriul țării noastre. România nu poate secvenția însă suficiente probe, pentru depistarea mutaţiilor, asta deși Uniunea Europeană cere ca măcar 5% din totalul infectărilor să treacă prin acest proces.

Citeste si: Coronavirus România! Câte cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si