Close sidebar
Close sidebar

O tumoră de 4,5 kg a fost extrasă de la o tânără însărcinată

O tumoră ovariană de 4,5 kilograme a fost extrasă de către o echipă de medici de la Spitalul Judeţean Arad, de la o pacientă în vârstă de 32 de ani, însărcinată în 14 săptămâni.

Georgiana Balaban,

O tumoră de 4,5 kg a fost extrasă de la o tânără însărcinată.

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

„O echipă medicală coordonată de dr. Adrian Popa, medic primar obstetrică-ginecologie a extras o tumoră de 4,5 kilograme de la o pacientă în vârstă de 32 de ani şi aflată în aproape 14 săptămâni de sarcină. Pacienta s-a prezentat la spital cu o tumoră ovariană, dreaptă, voluminoasă, care punea în pericol atât viaţa mămicii, cât şi a fătului. Intervenția a fost efectuată conform criteriilor IOTA (International Ovarian Tumor Analysis), iar post operator, evoluţia mamei şi a bebelușului au fost favorabile, aceasta fiind externată”, au transmis luni, reprezentanţii Spitalului Judeţean Arad.

Citește și: 15 persoane au decedat după ce un camion a lovit un autobuz, în Canada

Echipa medicală care a realizat intervenţia a fost formată din: Dr.Adrian Popa medic primar Obstetrică-Ginecologie, Dr.Cristina

Onel medic specialist Obstetrică-Ginecologie, Dr.Bianca Panda medic rezident Obstetrică-Ginecologie, Dr.Alina Popa medic primar Anestezie şi Terapie Intensivă, Mona Mihalcovici asistentă medicală principală instrumentară, Erzsebet Kiss asistentă medicală principală ATI.

Tumoră ovariană de şase kilograme, extirpată cu succes Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila”

O tumoră ovariană de şase kilograme a fost extirpată cu succes la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila”, iar evoluţia stării de sănătate a pacientei în vârstă de 54 de ani este una favorabilă.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila” a anunţat luni că în cadrul Secţiei Clinice Chirurgie II a avut loc o intervenţie chirurgicală mai puţin obișnuită.

“S-a practicat excizia unei formaţiuni tumorale abdomino-pelvine voluminoase, cu apartenenţă ovariană, la o pacientă, în vârstă de 54 de ani, fără antecedente personale patologice semnificative. Aceasta s-a prezentat, anterior, în clinica noastră pentru distensie abdominală, însoțită, în ultimele trei săptămâni, de durere în etajul abdominal inferior.

Examinarea CT a abdomenului şi pelvisului cu substanţă de contrast a decelat o masă voluminoasă abdomino-pelvina, chistică, multiseptata, cu dimensiuni de 28,3/15,6/29,1 cm, ce vine în contact posterior cu aorta abdominală, arterele iliace comune, arteră iliacă externă dreapta, ureterele, păstrând limita de demarcaţie cu acestea”, a transmis Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila”.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Sursa citată a precizat că după efectuarea consultului preanestezic, obţinerea abordului venos optim şi efectuarea prevenţiei infecţiilor perioperatorii prin administrarea tratamentului antibiotic adecvat, s-a practicat anestezie generală şi intubaţie orotraheală.

Citește și: O fetiță de 9 ani a rămas fără 6 degete de la mâini, după ce s-a accidentat în timp ce se juca

De asemenea, spitalul a menţionat că au fost corectate dezechilibrele hemodinamice şi hidroelectrolitice preexistente, iar pe toată durata intervenției chirurgicale au fost preîntâmpinate şi corectate eficient şi prompt tulburările hemodinamice apărute.

“Particularitatea cazului a fost dată de volumul impresionant al formaţiunii tumorale şi efectele sale asupra întoarcerii venoase, prin compresia importantă exercitată la nivelul vaselor mari abdominale, dar şi efectele pe care înlăturarea formaţiunii le-a determinat asupra homeostaziei. Intraoperator, s-a evidenţiat formaţiunea chistică voluminoasă (şase kilograme), multiseptată, cu apartenenţă ovariană stânga, având efect de masă asupra vaselor mari şi al ureterelor, cu ureterohidronefroza bilaterală secundară. S-a practicat histerectomie subtotală cu anexectomie bilaterală, cu excizia, în integralitate, a formaţiunii tumorale, care a fost trimisă pentru examinare la Serviciul de Anatomie patologică. S-au mai efectuat colecistectomie şi cura chirurgicală a herniei ombilicale – procedeu tisular. Intervenţia chirurgicală a decurs fără evenimente notabile din punct de vedere anestezic”, a mai transmis Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila”.
Spitalul Militar a mai adăugat că postoperator, pacienta a fost atent monitorizată, iar evoluţia acesteia a fost una favorabilă, “în afebrilitate, cu diminuarea, până la suprimare, a drenajului pelvin, mobilizare rapidă şi reluarea progresivă a activităților obişnuite”.
În prezent, pacienta a fost externată cu stare generală bună, plagă de aspect normal, în curs de vindecare.

Citește și: Ioana suferă de 17 ani de epilepsie, iar boala s-a agravat. Aceasta are nevoie de ajutorul nostru

Echipa operatorie a fost constituită din Lt. col. medic dr. Teodor Rogin, medic primar Chirurgie generală, dr. Calină Oana-Corina şi dr. Matei-Pîrvan Bianca-Ioana, medici rezidenţi Chirurgie generală, iar managementul anestezic a fost asigurat de Col. medic asist univ. dr. Narcis Tănase, medic primar ATI şi dr. Năstasă Andrei, medic rezident ATI.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

“Cancerul ovarian este neoplazia cu rata cea mai mare de deces din sfera patologiei genitale feminine, fiind pe locul 6 în cauzele de deces prin cancer în rândul femeilor din întreaga lume. În fiecare an, 200.000 de noi cazuri sunt diagnosticate, cu un risc de dezvoltare a acestui tip de neoplazie după vârsta de 75 de ani, cuprins între 0.5-1.6%, tipul histologic epitelial fiind cel mai des întâlnit (90%).

Incidenţa cancerului de ovar creşte odată cu înaintarea în vârstă, ajungând la o prevalenţă maximă în jurul decadei şase-şapte de viaţă.
Rata mare a mortalităţii este determinată în principal de absenţa unor simptome specifice sau a unor mijloace de screening şi de diagnosticare precoce pentru astfel de cazuri, astfel încât aproximativ 70% din cazuri sunt diagnosticate în stadii avansate de boală, la care supraviețuirea la 5 ani este de aproximativ 10-30%”, a mai adăugat Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila”.

Citește și: Lucrul pe care soțul Danei Roba i l-ar fi cerut obsesiv brunetei, până ca aceasta să-i ceară divorțul. Apropiații spun tot adevărul despre motivul despărțirii: „Am prins-o nervoasă și supărată, mi s-a plâns"

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI