”De exemplu, în Marea Britanie în fiecare an sunt diagnosticate peste 11.000 de persoane cu tumori cerebrale, iar anual 5000 de persoane îşi pierd viaţa. În România, fără a avea statistici definitive putem spune că procentele sunt asemănătoare”, afirmă medicul neurochirurg Dan Benţia, într-un comunicat.

Acesta vorbeşte de mai multe semne şi simptome de alertă care ar trebui să ne facă să ne prezentăm la medicul neurochirurg. Între acestea: durere de cap care nu mai cedează la medicaţia împotriva durerii clasice, durere care este progresivă şi care se exacerbează nocturn, durere de cap însoţită de vărsături eventual fără greaţă,

vărsături care pot ameliora durerea de cap; ameţeli, tulburări de echilibru şi tulburări de vedere la un ochi sau ambii, care nu au un corespondent oftalmologic.

Alte semne şi simptome de alertă sunt crizele de epilepsie care debutează brusc fără altă explicaţie patogenă, apariţia unei hemipareze (scăderea forţei musculare) fără a avea un AVC, tulburări de sensibilitate fără a avea o explicaţie ori tulburări psihice de comportament, scăderea capacităţii de concentrare, de memorie şi stresul.

”În toate aceste cazuri este bine să ne prezentam de urgenţă la un doctor neurochirurg care ne va recomanda să facem o examinare RMN cu substanţă de contrast. În cazul în care se dovedeşte prin RMN apariţia unei tumori cerebrale, medicul neurochirurg îi va prezenta pacientului opţiunile pe care le are. În cazul tumorilor abordabile chirurgical soluţia optimă este cea chirurgicală de scoatere a tumorii în totalitate sau cât mai aproape de totalitate”, spune medicul.

După aflarea rezultatului tumorii, dacă este benign şi rezecţia a fost totală, pacientul va reveni numai la controale, dacă e malignă pacientul va fi îndreptat către serviciul de ocologie pentru radio şi chimioterapie.

Citeste si: Probleme de milionar: Cristian Onețiu nu își poate repara mașina decât în afara țării

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

În cazul tumorilor neoperabile, din cauza poziţiei şi mărimii acestora şi legăturii cu o structură vitală se pot alege tratamente alternative.

”Pacientul va fi biopsiat şi în funcţie de natura tumorii va fi indrumat către tratament oncologic. Se pot face proceduri de iradiere ţintită pe tumoră (de exemplu gamma knife, linac). În cazul tumorilor operabile avem norocul că există clinici în România care deţin aparate de ultimă generaţie în bloc operator: un astfel de aparat este microscopul operator Kinevo care ajuta la vizualizarea procesului tumoral care asigură scoaterea tumorii cu mare acurateţe. De asemenea, putem folosi tehnici de florescenţa intraoperatorie, astfel se injectează o substanţă de contrast pe venă care colorează tumora”, mai spune Benţia.

Citeste si: Radu Pietreanu, grave probleme de sănătate! Actorul se tratează la un spital din Turcia

De ajutor pentru un neurochirurg aflat faţă în faţă cu o tumoră este aparatul de neuronavigaţie craniană de ultimă generaţie, un fel de GPS care pe baza unor măsurători RMN şi CT preoperator poate ajuta la navigarea în creierul uman şi ne arată, în timp real, unde suntem faţă de procesul tumoral în aşa fel încât putem scoate tumorile fără a afecta creierul sănătos.

Citeste si: Un copil de nouă ani a dispărut dintr-un parc din Focşani

Citeste si: Românii se vor bucura în fiecare lună de un ajutor în valoare de 660 de lei! Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor- kfetele.ro

Citeste si: Anunț cumplit pentru fotbalul românesc. A murit Ion Diaconescu, fostul atacant al Stelei: "Dumnezeu să-l odihnească în pace!”- radioimpuls.ro

Citeste si: Donald Trump a tăiat tortul cu o sabie și a dansat pe „YMCA” la balul inaugural de pe Capitol Hill- antena3.ro

Rezultatele sunt foarte bune crescând procentul rezecţiilor totale tumorale şi a cazurilor de operaţii fără sechele neurologice, postoperatorii la standarde occidentale.

În general, pacientul va fi urmărit în reanimare o zi postoperator, după care va fi externat a patra zi de la operaţie, după caz urmând a reveni la controale. Prin colaborarea cu un serviciu modern de oncologie se asigura tratamentele occidentale.

Citeste si: O româncă din Italia a fost găsită încleștată în jurul copilului ei pe care încerca să-l protejeze în timp ce soțul îi lovea pe amândoi cu un baston

”Astfel, cu noile proceduri, reuşim să creştem supravieţuriea pacienţilor pe termen mediu şi lung şi să eliminam sechelele postoperatorii”, adaugă acesta.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si