Replica lucrării „Cartea științei muzicii după felul literelor”, scrisă de fostul domnitor al Moldovei, Dimitrie Cantemir, al cărei original se află în Turcia, a ajuns acum și în țara noastră. Statul român a primit darul de o mare însemnătate din partea Institutului Cultural Turc Yunus Emre, în cadrul unei ceremonii speciale, organizată de institut în colaborare cu Ambasada Republicii Turcia la București și Ministerul Culturii.

Citește și: Operele lui Constantin Brâncuși ar putea ajunge în Patrimoniul UNESCO. O comisie de la Paris a mers la Târgu Jiu să vadă sculpturile

Mustafa Yildiz, directorul Institutului Cultural Turc Yunus Emre din București: „Dăruirea acestei cărți către Statul Român va ajuta la introducerea lui Dimitrie Cantemir pe lista patrimoniului UNESCO.”

Ediția cărții, care este o reproducere identică a originalului, a ajuns în posesia statului român cu ocazia sărbătoririi Anului Cultural Dimitrie Cantemir iar ideea a aparținut chiar directorului Institutului Cultural Turc Yunus Emre, care a constatat recent că țara noastră nu deține nici o copie a lucrării. Gestul acestuia vine ca o confirmare suplimentară a relațiilor excelente dintre România și Turcia.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Rezultat exit poll alegerile prezidenţiale 2024: Marcel Ciolacu intră în turul doi cu Elena Lasconi. Călin Georgescu, marea surpriză- antena3.ro

Citeste si: REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024- primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi- wowbiz.ro

Kutalmış   Yalcin, vicepreședintele Institutului Cultural Turc Yunus Emre: „În numele instituției, credem că astfel de evenimente importante dezvoltă și mai mult relațiile culturale dintre Turcia și România.”

Raluca Turcan, ministrul Culturii: „Acest gest de recunoaștere a operei lui Cantemir a venit din partea țării care a știut să marcheze acest an de sărbătoare atât din perspectiva devenirii Turciei ca stat modern, cât și din perspectiva relațiilor de cooperare bilaterală.”

Ozgur Kivanc Altan, ambasadorul Turciei în România: „Suntem foarte bucuroși că am putut organiza acest eveniment. De asemenea, anul acesta se împlinesc 100 de ani de la fondarea Republicii Turce, astfel că acest an este foarte important pentru noi și, totodată, se împlinesc 145 de ani de prietenie dintre noi și România.”

Evenimentul organizat la Ateneul Român a fost presărat cu un concert la pian

Ceremonia la care a participat și fostul ministru al Culturii din țara noastră, a fost urmată de un concert la pian, susținut de un artist de origine turcă, care a încântat publicul cu piesele unui album muzical inedit, primit în dar de regina Elisabeta, chiar de la sultanul Abdulhamid al II-lea.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele verbale cu rezultatele voturilor- antena3.ro

Lucian Romașcanu, fost ministru al Culturii: „Diplomația culturală este, cred, dacă nu la fel de importantă poate chiar mai importantă decât diplomația tradițională, pentru că lucrează de la inimă la inimă.”

„Cartea științei muzicii după felul literelor”, varianta originală, se află în Instanbul 

Varianta originală a lucrării „Cartea științei muzicii după felul literelor” se află în arhivele de stat din Istanbul și se înscrie în tradiția otomană, propunând însă și câteva inovații, printre care un sistem de notație muzicală bazat pe alfabetul arab.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si