Ankara a solicitat asistenţă şi echipamente medicale, unităţi de căutare şi salvare în mediul urban, precum şi „spitale de campanie complet echipate, rezistente la condiţii meteo extreme, cu personal tehnic pentru asamblare”.

Bilanțul morților a ajuns la peste 2.300

Cutremurul puternic înregistrat luni dimineață a ucis peste 2.300 de persoane şi a rănit alte zeci de mii, atât în Turcia, cât şi în nord-vestul Siriei, potrivit celui mai recent bilanţ.

Imaginile dezastrului sunt de nedescris: blocuri întregi de locuinţe prăbușite, distrugeri masive în orașele turcești și siriene. 

Citește și: Dezastrul din Turcia. Lucian Bode: „Vorbim de dimensiuni apocaliptice ale acestei catastrofe”

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 este cel mai grav seism care a lovit Turcia în ultimul secol. Seismul a fost urmat, luni, în jurul prânzului, de un alt cutremur mare, cu magnitudinea de 7,5, considerat a fi o replică a primului. Nu se ştie clar deocamdată cât de mari au fost pagubele provocate de cel de-al doilea cutremur, însă un lucru e cert: salvatorii încă mai caută supraviețuitori printre dărămături. 

Conexiunile slabe la internet şi drumurile deteriorate în cele mai afectate oraşe din sudul Turciei, unde locuiesc milioane de oameni, au împiedicat eforturile de evaluare şi de abordare a impactului. În plus, în unele zone este de aşteptat ca temperaturile să scadă până aproape de zero grade peste noapte, înrăutăţind condiţiile pentru persoanele prinse sub dărâmături sau rămase fără adăpost. Luni au căzut ploi, după ce furtuni de zăpadă au măturat ţara în weekend.

Ce a transmis președintele Tayyip Erdogan 

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a calificat dezastrul drept unul istoric şi cel mai grav cutremur care a lovit Turcia din 1939 și până în prezent.

Citește și: Cutremure devastatoare în Turcia și Siria

„Toată lumea îşi pune inima şi sufletul în eforturi, deşi sezonul de iarnă, vremea rece şi cutremurul care a avut loc în timpul nopţii face ca lucrurile să fie mai dificile ”, a declarat acesta.

El a mai precizat că 45 de ţări s-au oferit să ajute la eforturile de căutare şi salvare, printre acestea numărându-se Rusia, Israel, Cipru, dar și Ucraina. 

 

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si