Close sidebar
Close sidebar

Turcia în vremea alegerilor prezidențiale. Luptă strânsă între Erdogan și Kemal Kilicdaroglu

Turcia este în febra alegerilor prezidențiale și parlamentare care se desfășoară în mijlocul unei crize economice. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan concurează cu Kemal Kilicdaroglu.

Madalina Grigore,

Turcia în vremea alegerilor prezidențiale. Luptă strânsă între Erdogan și Kemal Kilicdaroglu

[Sursa foto: Colaj: Pexels, Abaca Press, News Sky]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se află într-o luptă strânsă cu președintele Partidului Republican al Poporului din Turcia Kemal Kilicdaroglu, după ce un alt candidat și-a anunțat retragerea.

Sondajele de opinie arată că liderul opoziției ar fi cel care ar primi cele mai multe voturi.

Turcia în vremea alegerilor prezidențiale. Luptă strânsă între Erdogan și Kemal Kilicdaroglu

[Sursa foto: News Sky]

Alegeri în Turcia 2023. Erdovan VS. Kilicdaroglu 

Alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia, programate pentru 14 mai, potențial cu un tur doi de scrutin la 28 mai, vor determina atât conducerea țării, cât și direcția în care se îndreaptă economia și politica externă, având în vedere că țara este membră NATO.

Recep Tayyip Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei moderne, a promovat valorile religioase și a menținut dobânzile scăzute pentru gospodării. În același timp, a susținut influența Turciei în regiune, dar a slăbit relațiile Turciei, membră NATO, cu Occidentul.

Principalul adversar al lui Erdogan este Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), care beneficiază de sprijinul unei alianțe formate din șase partide de opoziție.

Citește și: O copilă, de trei ani, a murit la o zi după externarea din spital:: „S-a înmuiat instant în braţele mele”

Cu trei luni înainte de alegeri, sud-estul Turciei a fost lovit de cutremure care au cauzat moartea a peste 50.000 de persoane.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Criticii lui Erdogan afirmă că guvernul său a reprimat disidența, a subminat drepturile și a subordonat sistemul judiciar, acuzații negate de oficiali care susțin că au protejat cetățenii împotriva amenințărilor la adresa securității, inclusiv o tentativă de lovitură de stat în 2016.

Apelurile lui Erdogan pentru dobânzi scăzute au fost criticate de economiști, deoarece au contribuit la creșterea inflației anul trecut la un nivel maxim în ultimii 24 de ani- 85%, iar lira turcească s-a depreciat

semnificativ față de dolar, ajungând la aproximativ o zecime din valoarea sa din ultimul deceniu.

Citește și: Doi muncitori, împușcați mortal într-o fabrică Mercedes-Benz. Cine este criminalul

Turcia în vremea alegerilor prezidențiale. Luptă strânsă între Erdogan și Kemal Kilicdaroglu

[Sursa foto: Abaca Press]

Alegeri în Turcia 2023. Cursă strânsă între candidați

Potrivit celor mai recente sondaje, Kilicdaroglu a depășit popularitatea lui Erdogan, care a fost afectat de o criză a costului vieții din cauza inflației galopante. Opoziția a reușit să transmită o imagine unită, ceea ce a crescut șansele lor, conform analiștilor. Cu toate acestea, Erdogan se află încă în cursă și există posibilitatea concurența prezidențială să ajungă la o confruntare între el și Kilicdaroglu în turul al doilea.

Kilicdaroglu a depășit popularitatea lui Erdogan în sondaje recente datorită inflației galopante și crizei costului vieții. Opoziția unită crește șansele lor, iar analiștii prevăd posibilitatea unei confruntări între Erdogan și Kilicdaroglu în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Kemal Kilicdaroglu, s-a prezentat la un miting electoral purtând o vestă antiglonţ și după au apărut informații potrivit cărora acesta ar fi putut fi atacat. Kilicdaroglu a spus într-un interviu că vrea să facă din Turcia o ţară democratică dar nu a ratat ocazia de a aduce câteva critici la adresa actualului președinte.  

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citește și: VIDEO: Primarul din Istanbul, opozant al președintelui Erdogan, atacat cu pietre când ținea un discurs pe autocar

„Vreau să facem parte din Vest şi din lumea civilizată. Vreau să fie democraţie în ţara noastră. Nu vrem un stil de conducere autoritar, vrem libertate. Tinerii şi femeile au obosit, vor şi ei libertate. Prin urmare, vom implementa toate regulile democratice ale Uniunii Europene în ţara noastră. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan mereu a jucat murdar. Nu am văzut niciodată un viaţa mea un om care să mintă atât de mult. Distorsionează realitatea şi denigrează oamenii. Dar, indiferent de ce va face, oamenii mă vor alege pe mine.”

Joi, cu câteva zile înainte de alegeri, cel de-al treilea candidat, Muharrem, a decis să se retragă din cursa prezidențială. Erdogan nu a întârziat să își arate reacția după acest moment: „Îmi este foarte greu să înţeleg de ce a ales să se retragă. Sincer să fiu, am fost trist. Speram ca această cursă să se termine aşa cum a început”, a spus Erdogan.

Retragerea candidatului Muharrem Ince ar fi fost din cauza unui scandal sexual, după ce pe internet au început să circule mai multe fotografii cu el. Fostul contracandidat al lui Erdogan spune despre aceste poze că sunt false și că totul ar fi falsificat de Rusia care s-ar fi implicat în campanie. Kremlinul respinge complet aceste acuzații.

Citește și: VIDEO- Probleme de sănătate pentru președintele Turciei. Erdogan a întrerupt un interviu televizat după ce i s-a făcut rău

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI