Turcia nu poate prelua povara unui nou val de migranţi din Afganistan. Ce spune Ministrul turc de Externe
Ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat faptul că Turcia nu poate prelua povara unui nou val de migranţi din Afganistan, după discuţii cu omologul său german, în condiţiile în care îngrijorările cu privire la un nou val de migranţi rămân după preluarea puterii de către talibani, transmite Reuters.
Evenimentele din Afganistan au alimentat îngrijorările din Uniunea Europeană cu privire la repetarea crizei refugiaţilor din 2015, când aproape un milion de oameni care fug de război şi sărăcie în Orientul Mijlociu şi dincolo au trecut în Grecia din Turcia înainte de a călători spre nord către state mai bogate.
Europa va fi afectată de către migrația celor din Afganistan
Astfel, Cavusoglu a declarat duminică, 20 august 2021, că Europa, precum şi ţările regionale, vor fi afectate şi dacă migraţia din Afganistan se va transforma într-o criză şi că ar trebui învăţate lecţii din criza refugiaţilor sirieni.
"Ne-am îndeplinit suficient responsabilităţile morale şi umanitare în ceea ce priveşte migraţia", a spus Cavusoglu, vorbind într-o conferinţă de presă comună cu ministrul german de externe Heiko Maas.
Turcia găzduiește acum peste 3,7 milioane de refugiați sirieni
Se pare că în Turcia există cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume, pe lângă aproximativ 300.000
de afgani, deoarece țara găzduieşte în prezent 3,7 milioane de refugiaţi sirieni.
Autorităţile au consolidat măsurile de-a lungul frontierei sale de est pentru a preveni trecerea în aşteptarea unui nou val de migranţi din Afganistan.
"Este în interesul nostru să ne asigurăm că prăbușirea din Afganistan nu destabilizează întreaga regiune", a spus el într-un comunicat.
De asemenea, Maas se află într-o călătorie în Turcia, Uzbekistan, Tadjikistan, Pakistan și Qatar pentru a arăta sprijinul Germaniei pentru țările cu cea mai mare probabilitate de a suferi consecințele crizei din Afganistan.
Țara vecină Turciei, Grecia, a finalizat un gard de 40 km și un sistem de supraveghere pentru a ține departe migranții care încă reușesc să intre în Turcia și încearcă să ajungă la Uniunea Europeană.