Turcia s-a apropiat cu trei metri de Grecia în urma cutremurului devastator care a avut loc luni, 6 februarie, provocând mii de morți și prăbușirea unui număr uriaș de locuințe și clădiri.
Ce spun seismologii
Seismologul grec Gerasimos Papadopoulos a dezvăluit că unda seismică a făcut ca Turcia să înainteze în Marea Egee.
„Placa arabă presează placa anatoliană, iar placa anatoliană este ocupată din punct geografic de Turcia. A avut loc o alunecare de-a lungul liniei de contact a celor două plăci, acolo unde se află falia, și anume o alunecare a plăcii anatoliene. Cu alte cuvinte, Turcia a fost împinsă spre vest, spre Egee și s-a deplasat cu aproximativ 3 metri”, a explicat acesta.
Citește și: VIDEO. Prima casă a acestor copii a fost distrusă de bombe în Siria, a doua de cutremur în Turcia
Regiunea în care s-a produs cutremurul este cunoscută ca fiind activă din punct de vedere seismic.
Cutremurul de 7,5 grade nu a fost o replică
Institutul geologic american (USGS) a publicat o hartă cu modul în care s-au propagat undele seismice ale puternicului cutremur de luni dimineață din Turcia și intensitatea resimțită.
De asemenea, expertul în vreme severă de la CNN, Chad Myers, a explicat faptul că cel de-al doilea cutremur de 7,5 grade a fost defapt „un cutremur în sine” și nu o replică a celui inițial.
Citește și: VIDEO- Persoanele prinse sub dărâmăturile din Turcia, apel disperat pentru a fi găsite în viață
Acest fenomen care poarta numele de seism declansat sau dublet este unul extrem de rar, conform seismologilor. Diferenţa principală faţă de o replică este că un dublet nu se produce pe aceeaşi structură geologică, asadar, nimic nu il împiedică să fie la fel de puternic precum seismul principal.
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.