Turcia sărbătorește azi 100 de ani de la înființarea republicii . Republica Turcă, fondată de Mustafa Kemal Ataturk, împlinește 100 de ani pe data de 29 octombrie.

Citește și: "Opriți această nebunie!" Președintele Turciei, Recep Erdogan, reacție dură după atacul masiv al Israelului în Fâșia Gaza

În urmă cu un secol, liderul vizionar a pus Republica Turcia pe calea progresului, a democrației și a unei identități naționale puternice, scrie Turkiye Newspaper.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a depus o coroană de flori la mausoleul lui Mustafa Kemal Ataturk din Ankara.

Ce s-a întâmplat pe 29 octombrie 1923

În urmă cu 100 de ani, au fost aduse modificări esențiale constituției Turciei. Conform sursei citate, în seara zilei de 28 octombrie și în zorii zilei de 29 octombrie, Mustafa Kemal Pașa a elaborat, în colaborare cu Ismet Inonu Pașa, o legislație care va schimba Turcia pentru totdeauna.

Această propunere urmărea introducerea unor amendamente esențiale la articolele fundamentale ale constituției, care defineau structura statului.

Printre cele mai semnificative prevederi din cadrul documentului au fost declarațiile conform cărora „Statul Türkiye este o republică” și „Președintele Turciei este ales de Adunarea Generală a Marii Adunări Naționale a Turciei dintre membrii săi"

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Mustafa Kemal Ataturk a plasat Turcia pe calea secularismului

Mustafa Kemal Ataturk a plasat Turcia pe calea secularismului și a modernității

După aceea, a avut loc un vot în Marea Adunare Națională, iar Mustafa Kemal Ataturk a fost ales ca prim președinte al Republicii Turcia.

Acest moment istoric a avut loc la peste un an de la destrămarea oficială a Imperiului Otoman și a reprezentat zorii unui stat modern, laic și naționalist cunoscut sub numele de Turcia (Türkiye).

Mustafa Kemal Ataturk a plasat Turcia pe calea secularismului, inclusiv prin separarea strictă a bisericii şi a statului, şi trasat pentru ţara sa o orientare pro-occidentală.

Miting uriaș la Istanbul, cu o zi înainte de Ziua Republicii

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a participat sâmbătă la un miting uriaș intitulat "Marea adunare pentru Palestina" care a avut loc pe terenul fostului aeroport Ataturk din Istanbul.

În discursul său ținut în fața a peste un milion de oameni, Erdogan a acuzat Israelul de crime de război în Fâșia Gaza și a spus că Occidentul că este "principalul vinovat pentru masacrele din Gaza".

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

În ultimele trei săptămâni, peste 7.000 de oameni, majoritatea civili şi circa 3.000 dintre ei copii, au murit în urma bombardamentelor israeliene din Gaza.

"Aţi plâns copiii ucişi în Ucraina, de ce această tăcere faţă de copiii ucişi în Gaza?", a întrebat liderul turc statele occidentale.

Presedintele Erdogan, la mitingul pro-Palestina


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si