Close sidebar
Close sidebar

Turism gastronomic in Moldova. Iata care sunt bunatatile cu care va asteapta maestrii culinari

Dragostea de tara trece prin stomac! Iar mancarea traditionala trebuie sa se intoarca pe mesele oaspetilor! Macar cate un preparat al locului isi va gasi loc pe lista de bucate a oricarui restaurant, care se respecta, din Moldova.

V.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Asta isi propune o mana de oameni, care vad in turismul gastronomic calea spre o dezvoltare sanatoasa si o buna promovare a regiunii. George Mihai si Vlad Ciobanu au gustat din bunatatile moldovenesti si va aduc acum povestea unui eveniment unic.   

George Mihai: Gustul este una dintre cele mai de pret amintiri pe care o poate pastra un om. Cred ca toti ne amintim gustul bucatelor din copilarie.

Bucataria romaneasca e un festival de gusturi, arome si povesti. Puse in valoare, preparatele din bucatarioara bunicilor, pot ajunge sa umple nu doar farfuria si pantecele, ci si sertarul cu amintiri si sufletele celor care ajung sa le guste.

David Ioan Raileanu/bucatar/:Ati umplut masa. Ati facut un adevarat spectacol culinar aici. Un spectacol de gusturi, de culori, de arome, nu ma-ndoiesc.Exact cum se facea candva, cand Mihai Eminescu sau Ion Creanga, prin 1885 sau 1886 mancau undeva pe zona Lapusneanu, in Iasi.Toate

sunt o valoare pentru zona Moldovei si-atunci incercam sa aducem traditia care s-a pierdut in negura timpului.Incercam s-o punem in valoare, in continuare, pe mesele romanilor.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a creat cadrul perfect pentru aceasta. Si nici ca se putea gasi un loc mai nimerit pentru asta, decat Cotnari, capitala vinurilor romanesti.

Constantin Deleanu/ director general Cramele Cotnari: Mancarea e fudulie, bautura-i temelie, nu? Asa este, dar...

cred ca numai in Moldova e asa, nu? Ah, nu cred... Nu? Nu. Bine. Inseamna ca este valabil peste tot, bautura-i temelie si bucatele sunt fudulie. Dar bucatele pe care le prezentam noi in Moldova sunt bucate traditionale romanesti si trebuie sa promovam aceste bucate, pentru ca au fost in ultimii ani un pic lasate mai deoparte si este pacat!

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Invitati unul si unul, ai Galei Patrimoniului Gastronomic, au luat cuvantul si si-au adus aportul la ceea ce va fi, de-acum inainte, un set de sfinte reguli si bune practici in domeniu.

Roxana Pintilescu/ director Centrul regional de Studii Nord-Est: Impreuna vom fi mai buni! Am dorit sa creem o comunitate.

Un sambure al acestei comunitati a fost sadit cu ceva ani in urma, in momentul in care am inchegat un grup de lucru in domeniul turismului.In timp, s-a concretizat ideea ca turismul gastronomic ar trebui sa fie scos din acel con de umbra si pus in valoare.

Mihaela Tatiana Ulman/ bucatareasa: Am vazut borsul asta, m-a dus cu gandul la vara, sa te racoreasca... Da. Am vazut Scutecele Domnului – iarna. Iarna. Ma gandesc, dovleacul asta – o toamna. Toamna in buna regula. Nu stiu primavara ce-ar putea fi... O prajitura, ca s-o luam invers. Credeti ca veti castiga? Totdeauna, Speranta moare ultima. Dar, pana la urma si la coada, castiga toata lumea care e astazi aic, pentru ca apuca sa guste din minunile astea.

Autoritati si nu numai sunt gata sa dea o noua sansa bucatariei autohtone si turismului culinar.

Maricel Popa/ presedinte Consiliul Judetean Iasi:Turismul in Moldova reprezinta altceva. Avem cea mai bogata zona culturala. Tot in Iasi sunt cele doua civilizatii vechi, Cucuteni si Dealul Catalina, de peste 5000 de ani. Iar noi, Consiliul Judetean, am inceput sa promovam si sa facem strategiile de infrastructura. Avem in total, acum, peste 600 milioane de Euro adusi in Iasi.

Vasile Asandei/ director ADR Nord-Est: Buna parte din patrimonial cultural veritabil, romanesc, este aici, in regiunea noastra. Avem o zona frumoasa, cu potential, avem o mancare buna, avem vinuri bune, si astea trebuie sa le punem in valoare! Aducand oamenii la un loc, intelegem cum putem face mai bine lucrul asta.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

S-a discutat aprig, s-au legat idei si, cel mai important, oameni din diferite domenii au vorbit aceeasi limba, pentru acelasi nobil scop: punerea pe roate a turismul moldav.

Ana Baciu/ producator traditional: Sa fie, Ana, astea cele mai bune afumaturi din Bucovina? Din tara, nu doar din Bucovina! Dar vin direct din Bucovina, din animale care au crescut sanatos si isi pune amprenta pe ele tatal tau, asa cum nu stie nimeni mai bine s-o faca, cu mirodenii naturale, cu suflet. Cel mai mare suflet. Odata ce faceti celebrul tur al tuturor casutelor rustice si traditionale, dupa ce va relaxati in SPA si... Facem si turul cramei. Asa, facem si turul cramei si-acolo numaidecat trebuie sa rupeti, asa, o bucatica, si sa va-nfruptati... Strasnic! Ca sa aveti motive sa reveniti.

Teodor Stoleru/ bucatar: Mancarea se si povesteste? Da. Daca nu povestesti mancarea si daca n-o faci cu dragoste, sa stiti ca-ntotdeauna o transmiteti clientului si-atunci el nu se va simti bine la masa.

George Mihai/ reporter Kanal D: Se zice ca esti suma tuturor oamenilor pe care ajungi sa-i intalnesti intr-o viata. Cu siguranta, eu am sa plec astazi de-aici mult mai frumos, mult mai bun si mult mai bogat.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI