Patru turiști care s-au rătăcit duminică în Retezatul Mic au fost găsiți și salvați de către echipele de salvamontiști. Grupul a reușit să se adăpostească peste noapte la o stână din zona vârfului Piatra Iorgovanului, la 2.014 metri.

Citeste si: Strat consistent de zăpadă și temperaturi scăzute la altitudini mari. Ce recomandă salvamontiștii din Brașov

Ce au spus salvamontiștii

„Cei trei sunt de fapt patru, doi baieti si doua fete si au fost gasiti de echipele de cautare. Starea lor este relativ Ok, vor fi hidratati si energizati si vor fi coborati in siguranta la baza muntelui de catre salvamontisti”, au anunțat cei de la Salvamont pe pagina de Facebook.

„Turiştii sunt din Bucureşti şi au vârstele cuprinse între 39 şi 43 de ani. Când au fost găsiţi de echipele de salvatori nu au prezentat probleme deosebite de sănătate, dar erau îngheţaţi de frig şi epuizaţi”, a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Slvamontiștii le-au oferit turiștilor ceai și ciocolată caldă iar apoi au început să îi coboare spre locul în care aceștia ua fost cazați. Inițial se știa că erau trei turiști dispăruți, dar grupul era format din patru persoane. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO| Bărbat salvat de salvamontiști după ce a căzut de la 40 de metri în gol în Munții Bucegi

Căutări îngreunate de viscol

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, tendința ca ploaia să se transforme în lapoviță și ninsoare, căutările au fost întrerupte în timpul nopții. 

„Acțiune în derulare a salvamontiștilor din Hunedoara pentru salvarea a trei turiști rătăciți în Retezatul Mic între Piatră Iorgovanului și Stănuleții Mari... Apelul venit prin 112 a fost distribuit Jandarmeriei Montane deoarece persoanele nu prezentau afecțiuni medicale... În

cursul nopții însă, din cauza înăspririi vremii în zona montană, jandarmii au solicitat ajutorul salvamontiștilor.

La această oră două echipe de salvatori montani acționează în zona indicată, una dinspre Valea Jiului de Vest iar altă dinspre Lapusnicul Mare. În zona de creastă condițiile meteo sunt nefavorabile. Plouă tare cu tendința de a se transformă în lapoviță și ninsoare”, au anunțat reprezentanții Serviciului Salvamont.

Citeste si: VIDEO| Cinci alpiniști au fost uciși de o furtună pe Muntele Elbrus

Căutările au fost reluate

12 salvamontiști au reluat căutările și i-au găsit pe cei patru adăpostiți într-o stână. Se pare că turiștii rătăciți au reușit să depășească frigul cu ajutorul unor haine groase. 

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Vremea a fost deosebit de urâtă ieri în majoritatea masivele montane, vânt puternic cu transport de zăpadă, vizibilitate redusă și nu înțelegem de ce se forțează derularea unor drumeții pe munte și în astfel de condiții”, au mai adăugat cei de la Serviciul Salvamont. 

Citeste si: Zece oameni au rămas blocaţi în telecabină din cauza unui urs


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si