Turul 2 prezidențiale 2024: Elena Lasconi vs. Călin Georgescu. Tot ce trebuie să știi despre candidați, modalitate de vot, secții de votare și modul de desfășurare al alegerilor
Turul 2 prezidențiale 2024: Elena Lasconi vs. Călin Georgescu. Tot ce trebuie să știi despre candidați, modalitate de vot, secții de votare și modul de desfășurare al alegerilor
Turul 2 al Alegerilor Prezidențiale 2024: În urma validării primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024 și a procesului de renumărare a voturilor, România se pregătește pentru al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 8 decembrie 2024.
Decizia a fost confirmată luni seara[ de Curtea Constituțională a României (CCR), care a respins solicitarea lui Cristian Terheș de anulare a primului tur și a stabilit că finala va fi între Călin Georgescu și Elena Lasconi.
În acest context, alegătorii din întreaga țară sunt chemați să decidă cine va ocupa funcția de președinte al României pentru următorii 5 ani.
Pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale, procesul de votare va urma aceleași proceduri ca în primul tur.
În ziua votului, fiecare alegător va trebui să se prezinte la secția de votare corespunzătoare domiciliului său pentru a vota pe listele permanente sau în oricare secție de votare din afara localități de domiciliu, putând vota pe listele suplimentare.
Secțiile de votare sunt disponibile și pe site-ul oficial al AEP. În străinătate, românii vor putea vota în secțiile deschise în ambasade și consulate.
Pentru a putea vota, cetățenii vor trebui să prezinte un act de identitate valid – carte de identitate, buletin sau pașaport.
Fără un document valid, votul nu va putea fi înregistrat.
Cei care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota pe listele suplimentare, dar trebuie să aducă un act de identitate valabil. În cazul în care se află în străinătate, aceștia vor vota la secțiile din afaceri, în funcție de programul stabilit de autoritățile române.
Cum se votează și unde trebuie pusă ștampila?
În cabina de vot, alegătorii vor primi un buletin de vot pe care vor trebui să pună ștampila ”VOTAT” în căsuța/patrulaterul candidatului ales.
După completarea buletinului de vot, acesta va fi introdus într-o urnă, iar votul va fi considerat valid.
Votul în străinătate
Românii din diaspora vor avea și ei posibilitatea de a vota, la fel ca și în primul tur, dar trebuie să verifice secțiile de votare deschise în ambasadele și consulatele României, care vor
fi stabilite și comunicate de autoritățile competente.
Secțiile de votare din țară vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00 pe 8 decembrie 2024. Alegătorii trebuie să se prezinte la secțiile de votare conform adresei de domiciliu sau reședință.
În ziua alegerilor, procesul va începe la ora 7:00, când secțiile de votare se vor deschide. La finalul zilei, după închiderea urnelor, va începe procesul de numărare a voturilor.