Decretul, care include o interdicţie de ieşire din Ucraina pentru toţi bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani, se va aplica până la data de 21 noiembrie inclusiv.
Experţii militari văd în această prelungire un indicator al datei aproximative până la care Kievul se aşteaptă să continue războiul cu Rusia.
Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat pentru prima dată decretul, împreună cu un apel la mobilizare militară generală, la 24 februarie şi, de atunci, l-a prelungit de trei ori.
Ce prevede legea marțială în Ucraina
Legea marţială conferă armatei drepturi sporite şi limitează libertăţile civile, precum dreptul de a protesta.
Citeste si: Zelenski a demis șefii serviciilor de securitate din patru regiuni
Sub legea marțială, autoritatea militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite. Legea marțială este impunerea controlului militar direct asupra funcțiilor civile normale ale guvernului.
Centrala nucleară de la Zaporojie a fost din nou ținta unor bombardamente, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc pentru atacul împotriva unității nucleare.
Citeste si: Situaţia de la Centrala Nucleară Zaporojie este una „gravă”, avertizează specialiștii
Cum a început războiul din Ucraina
În 2021, Rusia a pornit o concentrare de forțe militare de mare amploare în apropierea frontierei de est a Ucrainei, fapt care a stârnit o mare îngrijorare în Ucraina, în Europa și în întreaga lume.
La 21 februarie 2022, după mai multe săptămâni de tensiuni extreme, președintele Vladimir Putin a decis să recunoască drept entități independente zonele necontrolate de guvern din oblastele (regiuni administrative) Donețk și Luhansk din Ucraina și să trimită trupe ruse în zonele respective.
Această decizie a venit ca urmare a unui vot favorabil din partea Dumei de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului Rusiei) la 15 februarie.
Citeste si: 250 de lei în plus pentru pensionare, din luna aprilie. Cine sunt cei 1.500.000 de beneficiari?- kfetele.ro
La 24 februarie 2022, Rusia a început invadarea Ucrainei.
Liderii UE au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
Aceștia au evidențiat faptul că Ucraina are dreptul de a-și alege propriul destin și au felicitat poporul ucrainean pentru curajul de care dă dovadă apărându-și țara.
Ca răspuns la agresiunea militară, UE a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.