Atacul Ucrainei de vineri dimineața ar lovit baza militară rusă din apropierea Podului Kerci- care este folosit de Rusia pentru a transporta provizii și arme către forțele sale din Crimeea ocupată.

Citește și: Joe Biden a dat undă verde Ucrainei să lovească Rusia cu arme occidentale. Războiul ia o turnură periculoasă pentru Europa

O serie de explozii au avut loc în Crimeea ocupată de ruși în noaptea de 30-31 mai, iar Portul Kavkaz din Peninsula Chuska din regiunea Krasnodar din Rusia este în flăcări, informează Pravda.com.ua.

Baza militară a Rusiei din Crimeea, în flăcări

Localnicii au raportat că au avut loc 8-10 explozii, arată sursa citată. De asemenea, oamenii au raportat un incendiu mare în port.

O barcă de patrulare rusă Mangust a fost distrusă în atac, a declarat pentru Sky News o sursă militară ucraineană.

Sursa a confirmat că au fost folosite arme furnizate de Occident și a spus că acestea "s-au dovedit extrem de eficiente împotriva acestei ținte militare rusești, în ciuda concentrațiilor mari de sisteme de apărare aeriană ruse”.

Ucraina poate folosi armele SUA împotriva teritoriului Rusiei

Ucraina, atac masiv în Crimeea

[Sursa foto: Twitter]

Prima reacție a rușilor după atacul devastator

Nikolai Lukașenko, șeful de transport din Crimeea instalat de Rusia, a declarat pe Telegram că atacul din timpul nopții al Ucrainei a avariat două feriboturi de transport.

Podul Kerci leagă Rusia și Crimeea peste strâmtoarea Kerci și este folosit în mod regulat de Moscova ca centru logistic pentru a-și aproviziona forțele.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Podul a fost construit în 2018, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia cu patru ani mai devreme.

Ucraina poate folosi armele SUA împotriva teritoriului Rusiei

Preşedintele SUA, Joe Biden a dat undă verde Ucrainei să lovească ţinte pe teritoriul rusesc, lângă oraşul Harkov, în anumite condiţii, a indicat joi un responsabil american.

"Preşedintele a dat echipei sale misiunea de a se asigura că Ucraina poate folosi armele americane cu scopul de a contraataca în regiunea Harkov, astfel încât să riposteze atunci când forţele ruse le atacă sau se pregătesc să le atace", a spus această sursă, potrivit Agerpres.

Acest responsabil, sub protecţia anonimatului, a adăugat că Statele Unite continuă să se opună atacurilor ucrainene în adâncimea teritoriului rus. "Poziţia noastră cu privire la interzicerea utilizării ATACMS sau a loviturilor profunde în interiorul Rusiei nu s-a schimbat", a spus el.

ATACMS sunt rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de americani Ucrainei, capabile să ajungă la o distanţă de până la 300 de kilometri.

Citește și: "Noul Nostradamus” a prezis data exactă în care va începe al Treilea Război Mondial. "Este mai aproape decât își imaginează oamenii"

Mai mulţi înalţi oficiali ruşi au avut reacţii virulente vineri, după anunțul privind unda verde dată de Joe Biden regimului de la Kiev. 

Şeful comisiei de apărare a Dumei de Stat a declarat că Rusia va riposta în mod asimetric la atacurile ucrainene asupra teritoriului său cu arme furnizate de Statele Unite.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Andrei Kartapolov, şeful comisiei de apărare a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), a adăugat că decizia lui Biden de a permite lovituri limitate în interiorul Rusiei cu arme americane nu va afecta operaţiunea militară a Rusiei în Ucraina.

Dmitri Medvedev: Rusia ar putea să folosească arme nucleare tactice

Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat vineri că Rusia nu a blufat atunci când a vorbit despre posibilitatea de a folosi arme nucleare tactice împotriva Ucrainei şi că conflictul său cu Occidentul ar putea escalada într-un război total.

Într-o postare pe canalul său oficial Telegram, Medvedev a afirmat că conflictul Moscovei cu Occidentul evoluează conform celui mai rău scenariu şi că "nimeni nu poate exclude escaladarea lui până la ultima etapă".

"NATO este în război cu Rusia", spune aliatul lui Putin

Medvedev a acuzat Occidentul că escaladează constant conflictul în ceea ce priveşte folosirea armelor NATO şi a transmis că Moscova consideră armele cu rază lungă de acţiune folosite de Ucraina ca fiind controlate de personal NATO.

El a avertizat că Moscova va distruge orice personal militar şi armament occidental în Ucraina sau dincolo de graniţele acestei ţări, dacă sunt implicate în atacuri asupra Rusiei.

El a mai spus că folosirea armelor cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei ar putea deveni un motiv de război cu NATO.

"Rusia consideră că toate armele cu rază lungă de acţiune utilizate de Ucraina sunt deja controlate direct de militari din ţările NATO. Aceasta nu este asistenţă militară, este o participare la un război împotriva noastră", a spus Medvedev. "Şi astfel de acţiuni ar putea deveni un casus belli", a adăugat el.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si