Ucraina cere o rută nouă pentru cereale prin apele teritoriale ale României și Bulgariei. „Rușii vor trage în nave’’
După ce Rusia s-a retras din Inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră, Ucraina a luat în considerare posibilitatea unui ,,culoar pentru cereale'', prin apele teritoriale ale României și Bulgariei.
Vasil Bodnar, ambasadorul Ucrainei în Turcia, a declarat în cadrul unei emisiuni faptul că „ Rusia, după ce s-a retras din acord, a declarat că nu garantează securitatea. Și asta înseamnă că vor trage în porturi, infrastructură și, eventual, în nave. Acesta este riscul”, a declarat acesta.
Ce impact vor avea aceste amenințări?
De asemenea, el a menționat faptul că aceste amenințări vor avea un impact asupra companiilor de transport maritim, dar și asupra asigurărilor.
Mai mult decât atât, Ucraina a creat un fond adecvat pentru garantarea riscurilor.
„ Avem și oportunități de a atrage nave și companii care sunt gata să furnizeze aceste nave pentru transportul cerealelor. Din punctul nostru de vedere, acest lucru poate fi implementat chiar și fără a folosi această rută, care a fost deja agreată, dar prin apele teritoriale ale României și Bulgariei. Este, de asemenea, posibilă o opțiune de minimizare a riscurilor”,
a spus diplomatul.
Vasil Bodnar a declarat faptul că Ucraina își propune să continue „acordul de cereale” într-un format tripartit.
„Lucrăm astăzi. Președintele Zelenski a trimis mesaje președintelui Turciei și secretarului general al ONU. Ministrul Kuleba lucrează deja la ONU pentru a căuta un consens al comunității internaționale cu privire la continuarea acestei inițiative a transportului de cereale”,
Pe data de 17 iulie, Rusia a trimis Turciei, Ucrainei și ONU mai multe obiecții cu privire la continuarea ,,acordului de cereale''. De asemenea, aceasta a declarat faptul că, fără participarea sa, acordul expiră pe data de 18 iulie.
Moscova retrage garanțiile de siguranță a navelor
Mai mult decât atât, Moscova retrage garanțiile de siguranță a navelor, închide coridorul umanitar martitim din apele de nord-vest ale Mării Negre.
Primirea unei notificări de la Moscova cu privire la încetarea participăriila Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, a fost confirmată de către ONU.
Potrivit Președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Inițiativa Mării Negre a rămas în istorie ca un succes diplomatic, cu o importanță mare. De asemenea, a promis faptul că va discuta prelungirea acordului cu Președintele Federației Ruse.
Ursula von der Leyen a numit retragerea Rusiei din ,,acordul de cereale'' un pas cinic.
Volodimir Zelenski a subliniat faptul că Federația Rusă deranjează acordurile cu Turcia și ONU prin acțiunile desfășurate.
Dmitro Kuleba a declarat, într-un interviu faptul că retragerea Rusiei, din acordul de cereale va duce la o creștere a prețurilor produselor agricole. De asemenea, acesta a specificat faptul că va amenința cu foamete populația multor țări.