Sunetul împușcăturilor și al exploziilor încă răsună pe teritoriul Ucrainei, care este invadată de ruşi cu o desfăşurare de forţe masivă. În vreme ce războiul pune presiune pe Europa de Est, iar Occidentul caută soluţii sub ameninţarea unei eventuale crize energetice sau alimentare, preşedintele Volodimir Zelenski este de părere că luptele au ajuns într-un punct decisiv pentru soarta regiunii Donbas. Acesta a declarat joi că oraşul estic Severodoneţk  "rămâne epicentrul confruntării", bătălia fiind " una dintre cele mai dificile de până acum".

Citeste si: Putin a spus că seamănă cu Petru cel Mare. Dictatorul susține că Rusia își ia înapoi teritoriile cum a făcut țarul cu suedezii

Ucrainenii afirmă că îi pot alunga pe ruşi din oraşul-cheie  "în două, trei zile", dacă vor primi arme cu rază lungă de acţiune din Occident.

Este criză de armament în Ucraina. Soldații rămân fără muniţie

Vineri, 10 iunie, şeful Serviciilor de Informaţii Militare din Ucraina a afirmat că ruşii avansează pe mai multe fronturi, iar armata ucraineană face faţă cu greu ofensivei din cauza lipsei de armament. Conform declaraţiilor oferite de către acesta jurnaliştilor de la  The Guardian, militarii ucraineni se bazează acum aproape în totalitate pe ajutoarele şi tehnica militară din Occident. 

"Este un război de artilerie, iar noi pierdem în acest sens", afirmă Skibiţki. 

Citeste si: Franța dă asigurări că va furniza Ucrainei armament greu

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Totul depinde acum de ceea ce ne pune la dispoziţie Vestul. Ucraina are doar un echipament militar la fiecare 10-15 din dotarea aramtei ruse. Aliaţii occidentali ne-au dat în jur de 10% din ceea ce au la dispoziţie", a adăugat acesta. 

"Ne-am folosit deja aproape toată muniţia."

Bilanţul tragic al războiului Rusia- Ucraina: 100-200 de militari ucraineni, ucişi zilnic pe front

Între 100 şi 200 de militari ucraineni sunt ucişi în prima linie zilnic, a precizat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak pentru BBC. Acesta a spus că Ucraina are nevoie de sute de sisteme de artilerie occidentale pentru a avea un cadru echitabil de luptă cu rușii în regiunea estică Donbas. Acesta a adăugat că Ucraina nu este pregătită să reia negocierile de pace cu Rusia.

Trupele ucrainene se află sub un bombardament constant în timp ce forţele ruse încearcă să preia controlul asupra întregului Donbas.  ”Forţele ruse au aruncat aproape tot ce nu este nuclear pe front şi asta include artileria grea, sistemele de lansare de rachete multiple şi aviaţia”, a explicat Podoliak.

Citeste si: Soldații ruși au transmis mesaje elevilor ucraineni, după ce le-au distrus școala: „Ne pare rău! Trăiți în pace, frați și surori, nu repetați greșelile înaintașilor!”

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Acesta a reiterat apelul Kievului pentru primirea mai multor arme de la statele occidentale, argumentând că  ”lipsa totală de paritate”  dintre armata rusă şi cea ucraineană a fost motivul pierderilor grele ale forţelor ucrainene.

”Cerinţele noastre în privinţa artileriei nu sunt doar un fel de capriciu, ci o nevoie obiectivă când vine vorba de situaţia de pe câmpul de luptă”, a mai precizat el, adăugând că Ucraina are nevoie de 150 până la 300 de sisteme de lansare de rachete care să fie corespunzătoare cu cele are forţelor ruse – un număr mult mai mare decât cel primit până în prezent. Podoliak a mai precizat că negocierile de pace ar putea fi reluate doar dacă Rusia va preda teritoriul pe care l-a câştigat de când a invadat Ucraina în data de 24 februarie.

Citeste si: Președintele Poloniei îi atacă pe liderii Franţei şi Germaniei pentru că discută cu Vladimir Putin


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si