Ucraina și Moldova în Uniunea Europeană? „Este un moment istoric- un pas crucial în drumul vostru către UE”, a relatat președintele Consiliului European Charles Michel pe Twitter.

De asemenea, Consiliul European a hotărât să recunoască și perspectiva europeană a Georgiei, căreia îi va acorda statut de candidat după ce autoritățile georgiene vor înlătura restanțele.

„Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor”, a

afirmat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. „Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort pe care suntem pregătiți să-l parcurgem împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor în Uniunea Europeană”, a mai declarat șefa statului.

Ce impact ar avea aderarea Ucrainei și Moldovei la Uniunea Europeană

Liderii celor 27 de state membre UE  au ajuns la un acord privind candidaturile Ucrainei și Moldovei la o reuniune ministerială dinaintea summitului aşteptat pentru a le aproba, în unanimitate, Acesta este un acord neașteptat până la momentul actual, care s-a impus în rândul statelor UE odată cu războiul pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei.

Citeste si: Ce a fost Planul Marshall, activat pentru reconstructia Europei de Vest. Va fi activat si in cazul Ucrainei?

Ucraina și Moldova în Uniunea Europeană? Ce impact ar avea aderarea celor două țări

Ucraina și Moldova în Uniunea Europeană? Ce impact ar avea aderarea celor două țări

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Odată cu acest acord al UE, Ucraina şi Republica Moldova vor trebui să realizeze reforme pentru combatere corupţiei şi de independenţă a justiţiei, înaintea primei evaluări a candidaturilor lor ce va fi efectuată către sfârşitul anului, mai potrivit AFP, citată de Agerpres.

''Dacă Ucraina s-ar alătura UE fără a fi şi membră a NATO, atunci riscul unui război viitor între Rusia şi UE ar creşte considerabil'', a declarat istoricul olandez, Luuk van Middelaar.

Când ar putea Ucraina și Moldova sa facă parte din UE

''Va fi o decizie foarte importantă din punct de vedere simbolic, dar aceasta nu înseamnă că Ucraina va intra în UE într-un an, sper că ucrainenii nu-şi fac iluzii'', menționează un diplomat european.

Conform surselor menționate mai sus, aprobarea privind candidaturile Ucrainei şi Republicii Moldova ar putea oferi un plus, dorit mai ales de Germania, aderării ţărilor Balcanilor Occidentali, blocate de mai mulți ani în anticamera UE.

Totodată, o extindere a Uniunii Europene cu două, patru sau şase state ''va avea consecinţe grele asupra funcţionării UE, cu un risc de paralizie în lipsa unei schimbări instituţionale'',  mai subliniază Luuk van Middelaar.

Citeste si: VIDEO- Klaus Iohannis, la summit-ul NATO: "Rusia este cel mai mare pericol". Carmen Iohannis, alături de șeful statului la Palatul Regal de la Madrid- FOTO

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

''Este dezolant să constatăm că prea adesea Uniunea rămâne tăcută, pentru că nu a reuşit să găsească o poziţie care să întrunească unanimitatea'', a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cererea ca la nivel european să poată fi luate decizii de politică externă obligatorii pentru toate statele membre doar cu majoritate calificată, adică 15 din cele 27 de state membre şi care să însumeze cel puţin 65% din populaţia UE.

Citeste si: Zelenski, la întâlnirea cu Maia Sandu: "Vom răspunde cu bombe dacă rușii ne atacă din Transnistria"

Pe de altă parte, extinderea UE către Est ar putea conduce şi la ''un alt echilibru al puterilor'' în cadrul UE. În acest caz, ar putea deveni mai dificil pentru ţări precum Franţa, Germania sau Italia să-şi impună în interiorul blocului comunitar abordările în acțiuni precum mediul sau statul de drept. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si