După 37 de zile de la începutul invaziei rusești din Ucraina, orașul Mariupol aproape că a ajuns o ruină: 95% din clădiri au fost distruse, iar mai bine de 100.000 de civili se află încă în oraş. Ieri, Rusia a anunțat că va lansa un armistiţiu şi că va deschide un coridor de evacuare către Zaporojie. Cele 45 de autobuze trimise către oraşul-port au fost însă blocate de soldații ruși.
Aproape 600 de oameni au reuşit să părăsească oraşul cu maşinile personale.
Citeste si: Probleme de sănătate pentru Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin ar fi înconjurat de doctori: ”Face băi în extract din coarne de cerb”
,,Mariupol a fost complet blocat de trei săptămâni. În cele mai multe cazuri, forţele ruseşti nu lasă oamenii să plece către teritoriile ucrainene libere şi nu lasă convoaiele umanitare să intre.
Nu au nimic acolo, nu au alimente, nu au apă, nu au medicamente. Nu există condiţii de viaţă acolo", a precizat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.
Crucea Roșie, misiune umanitară tot mai dificilă
Acţiunea umanitară a Crucii Roşii devine tot mai dificilă în Ucraina. În această săptămână o clădire din Mariupol a organizaţiei a fost bombardată, iar forţele ruse ar fi confiscat tot ce au găsit.
,,Din nefericire, ajutorul umanitar a fost confiscat de invadatori. Este vorba de 14 tone de alimente şi medicamente", a declarat Iryna Vereshchuk, vicepremierul Ucrainei.
Citeste si: De ce vrea Rusia ca gazul pe care îl exportă să fie plătit în ruble?
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Armata lui Vladimir Putin susţine că atacurile din Mariupol vizează membrii batalionului Azov care se află în oraş, iar ieri ar fi ar fi reuşit să doboare două elicoptere care încercau să transporte lideri ai grupării în locuri sigure.
Armata rusă este tot mai aproape să cucerească Mariupolul, însă pierde teritorii considerabile pe alte fronturi.
Citeste si: VIDEO- De astăzi prețurile la energie electrică și gaze sunt plafonate
,,Continuăm să facem invadatorii să se retragă din nordul Kievului şi îi alungăm din regiunile Cernihiv şi Sumî", a adăugat președintele Zelenski.
Armata ucraineană a reușit să elibereze două sate la sud de Cernihiv, aflate pe principalul drum către Kiev şi alte 11 localităţi din regiunea Herson.
Rusia susține că ucrainenii au atacat şi poziţii de peste graniţă
Doi oameni au fost răniţi şi trei sate evacuate după un incendiu la un depozit de petrol, despre care autorităţile din Belgorod susţin că a fost atacat de elicoptere ucrainene. În urmă cu două zile, o explozie la un depozit de armamente din aceaşi zonă a fost provocat de o defecţiune tehnică şi nu de un atac ucrainean.
Citeste si: Rusia nu va solicita UE să ridice sancţiunile: „Uniunea Europeană nu este centrul Universului”
Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro
Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro
Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro
,,Preşedintele Putin nu mai are puterea pe care o avea înainte. Este acum un om închis într-o cuşcă pe care şi-a construit-o singur. Este izolat. Reputaţia armatei ruseşti a fost distrusă şi acum trebuie să trăiască cu consecinţele", a menționat Ben Wallace, secretar Apărare UK.
Delegaţiile ucrainene şi ruseşti urmează să continue negocierile de pace astăzi prin intermediul unei video-conferinţe. Diplomaţii ruşi spun însă că nu este momentul pentru o discuţie directă a celor doi preşedinţi. Tot astăzi, la Kiev ajunge şi preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.
Citeste si: Declarații neașteptate făcute de Serviciile de informații britanice și americane: „Comandanților militari ruși le este frică să-i spună lui Putin adevărul”