Close sidebar
Close sidebar

Ucrainenii au alungat armata lui Vladimir Putin din 11 localități din Herson. Oficialii acuză rușii că au blocat evacuarea din Mariupol şi au confiscat ajutorul umanitar

După 37 de zile de la începutul invaziei rusești în Ucraina, contra-ofensiva țării atacate organizează tot mai multe operaţiuni de succes. Forţele ucrainene au alungat armata lui Vladimir Putin din 11 localităţi din Herson, dar şi în nordul Kievului şi în regiunea Cernihiv, unde 2 sate au fost eliberate complet. Volodomir Zelenski avertizează însă că armata rusă se regrupează pentru o ofensivă majoră în Harkov şi Donbas. În Mariupol, forţele ruse sunt acuzate de oficialii orașului că au blocat evacuarea şi confiscat ajutorul umanitar. Negocierile de pace continuă azi prin cadrul unei video-conferinţe.

Alexandra Costea,

Ucrainenii au alungat armata lui Vladimir Putin din 11 localități din Herson. Oficialii acuză rușii că au blocat evacuarea din Mariupol şi au confiscat ajutorul umanitar

[Sursa foto: Profimedia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

După 37 de zile de la începutul invaziei rusești din Ucraina, orașul Mariupol aproape că a ajuns o ruină: 95% din clădiri au fost distruse, iar mai bine de 100.000 de civili se află încă în oraş. Ieri, Rusia a anunțat că va lansa un armistiţiu şi că va deschide un coridor de evacuare către Zaporojie. Cele 45 de autobuze trimise către oraşul-port au fost însă blocate de soldații ruși. Aproape 600 de oameni au reuşit să părăsească oraşul cu maşinile personale.

Citeste si: Probleme de sănătate pentru Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin ar fi înconjurat de doctori: ”Face băi în extract din coarne de cerb”

,,Mariupol a fost complet blocat de trei săptămâni. În cele mai multe cazuri, forţele ruseşti nu lasă oamenii să plece către teritoriile ucrainene libere şi nu lasă convoaiele umanitare să intre. Nu au nimic acolo, nu au alimente, nu au apă, nu au medicamente. Nu există condiţii de viaţă acolo", a precizat  Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Crucea Roșie, misiune umanitară tot mai dificilă 

Acţiunea umanitară a Crucii Roşii devine tot mai dificilă în Ucraina. În această săptămână o clădire din Mariupol a organizaţiei a fost bombardată, iar forţele ruse ar fi confiscat tot ce au găsit. 

,,Din nefericire, ajutorul umanitar a fost confiscat de invadatori. Este vorba de 14 tone de alimente şi medicamente", a declarat Iryna Vereshchuk, vicepremierul Ucrainei.

Citeste si: De ce vrea Rusia ca gazul pe care îl exportă să fie plătit în ruble?

Citeste si: Dan Negru a anunțat moartea celui care i-a fost „tată” în viața profesională. Dodo Munteanu a fost șeful lui la Radio Televiziunea Română în anii '90- kanald.ro

Citeste si: Iancu a reacționat, când a aflat că Beni vrea să meargă la nunta lui: „Nu poate veni oricum”- wowbiz.ro

Citeste si: Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit, dar nu a mai putut fi arestat- antena3.ro

Armata lui Vladimir Putin susţine că atacurile din Mariupol vizează membrii batalionului Azov care se află în oraş, iar ieri ar fi ar fi reuşit să doboare două elicoptere care încercau să transporte lideri ai grupării în locuri sigure. 

Armata rusă este tot mai aproape să cucerească Mariupolul, însă pierde teritorii considerabile pe alte fronturi. 

Citeste si: VIDEO- De astăzi prețurile la energie electrică și gaze sunt plafonate

,,Continuăm să facem invadatorii să se retragă din nordul Kievului şi îi alungăm din regiunile Cernihiv şi Sumî",  a adăugat președintele Zelenski.

Armata ucraineană a reușit să elibereze două sate la sud de Cernihiv, aflate pe principalul drum către Kiev şi alte 11 localităţi din regiunea Herson. 

Rusia susține că ucrainenii au atacat şi poziţii de peste graniţă

Doi oameni au fost răniţi şi trei sate evacuate după un incendiu la un depozit de petrol, despre care autorităţile din Belgorod susţin că a fost atacat de elicoptere ucrainene. În urmă cu două zile, o explozie la un depozit de armamente din aceaşi zonă a fost provocat de o defecţiune tehnică şi nu de un atac ucrainean. 

Citeste si: Rusia nu va solicita UE să ridice sancţiunile: „Uniunea Europeană nu este centrul Universului”

Citeste si: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Radu Ioan Budeanu, fiul Deliei Budeanu și moștenitorul dinastiei Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit, dar nu a mai putut fi arestat- antena3.ro

,,Preşedintele Putin nu mai are puterea pe care o avea înainte. Este acum un om închis într-o cuşcă pe care şi-a construit-o singur. Este izolat. Reputaţia armatei ruseşti a fost distrusă şi acum trebuie să trăiască cu consecinţele", a menționat Ben Wallace, secretar Apărare UK.

Delegaţiile ucrainene şi ruseşti urmează să continue negocierile de pace astăzi prin intermediul unei video-conferinţe. Diplomaţii ruşi spun însă că nu este momentul pentru o discuţie directă a celor doi preşedinţi. Tot astăzi, la Kiev ajunge şi preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Citeste si: Declarații neașteptate făcute de Serviciile de informații britanice și americane: „Comandanților militari ruși le este frică să-i spună lui Putin adevărul”

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI