Timp de două decenii, Ilya Solkan a fost preot paroh într-un mic sat ucrainean de lângă capitala Kiev. El a botezat copii, a binecuvântat căsătorii și a efectuat înmormântări. Biserica ortodoxă se afla în inima satului, iar domnul Solkan a fost un element central în viața acesteia.

Biserica a devenit o țintă a eforturilor Ucrainei de a se debarasa de influența culturală rusă

"A fi preot este chemarea mea dată de Dumnezeu", a declarat acesta într-un interviu New York Times acordat în casa sa din satul Blystavytsya, descriind biserica ca fiind "a doua sa casă". Astăzi, el este șomer și a fost ostracizat din sat după ce enoriașii l-au dat afară în octombrie anul trecut pentru că a pus politica în slujba sa pastorală. 

Citește și: Războiul, tot mai aproape de Rusia. Guvernatorii provinciilor ruse Kursk şi Belgorod au anunțat organizarea de „miliții populare voluntare”

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse au negat că susțin invazia și au susținut de fapt că instituția lor este victima persecuției.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse au negat că susțin invazia și au susținut de fapt că instituția lor este victima persecuției.

[Sursa foto: New York Times ]

Îndepărtarea domnului Solkan, un preot care nu are un statut public dincolo de satul său natal, reflectă respingerea treptată de către o mare parte a societății ucrainene a unei biserici care răspunde în fața Moscovei- un proces care a fost accelerat de război. În mod specific, aceasta vorbește despre divizarea dintre cele două ramuri ale creștinismului ortodox, cea mai predominantă religie din Ucraina. În Ucraina, Biserica Ortodoxă are o ramură națională independentă, care a obținut în mod oficial statutul canonic de la Biserica Ortodoxă Răsăriteană în 2018, și o ramură, din care face parte domnul Solkan, care

este legată de Biserica Ortodoxă Rusă din Moscova.

De ani de zile, ramura sa a fost un simbol al influenței rusești și, de la invazie, a devenit o țintă a eforturilor Ucrainei de a se debarasa de influența culturală rusă. Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, este un susținător entuziast al președintelui Vladimir. V. Putin al Rusiei. Biserica sa a promovat punctul de vedere al Moscovei potrivit căruia rădăcinile culturale ale Ucrainei se află în Rusia, un raționament pe care liderul rus l-a folosit pentru a justifica invazia la scară largă.

Reprezentanții ruși au negat invazia

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse au negat că susțin invazia și au susținut de fapt că instituția lor este victima persecuției- o problemă pe care Rusia a ridicat-o la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU la sfârșitul lunii iulie. Cu câteva zile înainte de reuniune, unul dintre vicarii bisericii l-a atacat pe patriarhul Kirill într-o scrisoare furioasă după ce rachetele rusești au avariat grav una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din țară, Catedrala Transfigurarea din Odesa, spunând că "episcopii și preoții dumneavoastră sfințesc și binecuvântează tancurile și rachetele care ne bombardează orașele pașnice".

Citește și: Marea Baltică, noua locație a exercițiilor militare rusești. Este încojurată de state NATO, dar asta nu îi împiedică pe ruși

Sătenii spun că, timp de ani de zile, dl Solkan și-a presărat predicile cu expresii de susținere a politicii externe a Kremlinului- de exemplu, spunând că Moscova a avut dreptate când a anexat Crimeea în mod ilegal în 2014- și că le-a vorbit în mod regulat în limba rusă, mai degrabă decât în ucraineană.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Ilya Solkan a fost preot paroh într-un mic sat ucrainean de lângă capitala Kiev.

Ilya Solkan a fost preot paroh într-un mic sat ucrainean de lângă capitala Kiev.

[Sursa foto: New York Times]

"Rusia s-a folosit mereu de biserică ca instrument de influență propagandistică și, ca locuitori ai acestui sat, acest lucru a fost inacceptabil pentru noi", a declarat Zoya Dehtyar, șefa consiliului parohial, care a votat pentru eliminarea bărbatului. Dl Solkan a refuzat să comenteze, temându-se că orice ar fi spus i-ar fi adus probleme. Ramura sa se află sub o largă presiune în Ucraina. 

Un proiect de lege este în curs de examinare în Parlamentul Ucrainei, care ar interzice orice organizație religioasă susținută de un organism religios dintr-un stat care a comis o agresiune împotriva țării. Puțini se îndoiesc că ținta este Rusia, iar președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, s-a pronunțat în favoarea proiectului de lege. Guvernul ucrainean a luat, de asemenea, măsuri pentru a reduce influența bisericii legate de Rusia, nu în ultimul rând ordonând preoților și călugărilor acesteia să părăsească Lavra Kiev-Pechersk, sau Mănăstirea Peșterilor. Astfel, biserica nu mai are acces la unul dintre cele mai sfinte locuri din credința ortodoxă răsăriteană. 

Contractele de închiriere pentru utilizarea bisericilor deținute de guvern au fost revocate

Mai multe parlamente regionale și alte autorități locale au luat măsuri pentru a împiedica biserica afiliată la ruși să funcționeze în Ucraina, inclusiv prin revocarea contractelor de închiriere pentru utilizarea clădirilor bisericești deținute de guvern. Peste 1.500 de biserici locale, precum cea din Blystavytsya, și-au schimbat apartenența la biserica națională ucraineană. Cifra se ridică la aproximativ 13% din bisericile din anumite părți ale Ucrainei, potrivit Serviciului de informare religioasă din Ucraina, o organizație nepartizană.

Citește și: Un olandez aleargă de la Amsterdam la Kiev pentru a cumpăra ambulanțe pentru Ucraina

Mai multe parlamente regionale și alte autorități locale au luat măsuri pentru a împiedica biserica afiliată la ruși să funcționeze în Ucraina.

Mai multe parlamente regionale și alte autorități locale au luat măsuri pentru a împiedica biserica afiliată la ruși să funcționeze în Ucraina.

[Sursa foto: PixaBay]

Mulți preoți și-au schimbat apartenența, în timp ce alții și-au pierdut locurile de muncă. Într-un semn al creșterii rolului bisericii naționale, domnul Zelensky i-a făcut o vizită Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual, în timpul unei călătorii recente la Istanbul.

"Avem o revoluție în Ucraina", a declarat Taras Antoshevskyi, directorul Serviciului de Informații Religioase. "Liderii de vârf ai Patriarhiei Moscovei nu doresc schimbări, dar poporul nu mai poate tolera acest lucru".

Preotul Solkan luptă să își recâștige postul

Conflictul privind loialitatea religioasă a ajuns la apogeu în Blystavytsya la începutul invaziei la scară largă, în urmă cu 17 luni. Satul se află în apropierea aeroportului militar de la Hostomel, pe care forțele rusești au încercat să îl cucerească într-una dintre primele bătălii ale războiului. Pentru credincioșii bisericii, ceva s-a rupt. Ocupația, crimele și lupta națională au ascuțit sentimentul de patriotism al enoriașilor și au diminuat toleranța lor față de preot, au spus doamna Dehtyar și alți săteni. 

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul care zguduie folclorul românesc. O cântăreță celebră părăseşte lumea muzicală pentru totdeauna: "După o lungă şi grea suferinţă a plecat să cânte în ceruri"- radioimpuls.ro

Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro

Sătenii spun că asemenea, l-au văzut pe preot vorbind cu soldații ruși și trecând prin punctele de control ale acestora.

Sătenii spun că asemenea, l-au văzut pe preot vorbind cu soldații ruși și trecând prin punctele de control ale acestora.

[Sursa foto: New York Times ]

De când l-au votat, domnul Solkan a spus că rareori își părăsește casa. Mai mulți săteni l-au descris ca fiind "timid" chiar și înainte de a-și pierde poziția. El încă mai ține slujbe la el acasă pentru puținii săteni care continuă să îl susțină și a intentat un proces pentru a încerca să își recâștige postul.

Citește și: Putin vrea să mărească armata rusă. A fost crescută limita de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu de la 27 la 30 de ani/ Vor fi convocați tinerii între 18 și 30 de ani

"Totul este voia lui Dumnezeu. Dacă Dumnezeu ne permite să ne întoarcem la biserica noastră, va fi un mare dar", a spus el. În timpul procesului de asalt de anul trecut, el a declarat că a fost rănit la coapsa stângă de șchijele unui obuz în timp ce se afla în grădina sa și era cât pe ce să moară. Alți săteni au confirmat rănirea, dar au spus, de asemenea, că l-au văzut vorbind cu soldații ruși și trecând prin punctele de control ale acestora- ceea ce le-a trezit suspiciuni cu privire la loialitatea sa politică.

Acțiunile sale nu au scăpat de atenția agenției ucrainene de securitate de stat, S.B.U., care a deschis zeci de dosare penale în cazul unor clerici suspecți, potrivit șefului agenției, Vasyl Maliutka, care a vorbit la televiziunea ucraineană.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si