Înainte de război, Xenia lucra ca menajeră și reușea să ducă un trai decent. Pe 26 februarie, ea și fetița ei de opt ani au ajuns în România și încearcă să-și facă un rost până se vor întoarce acasă.

De altfel, mulți dintre refugiați ar vrea să lucreze la noi o perioadă pentru a se putea întreține. Ce vor lucra contează mai puțin pentru ei, chiar dacă asta înseamnă poziții inferioare față de cele de acasă.

Ucrainenii sunt dispuși să accepte și job-uri sub cele pe care le aveau deja

"Lucram ca director de departament la biblioteca publică din Harkiev. Aș putea spune că era un job bun. Pentru început aș accepta orice job, orice salariu", ne-a spus unul dintre refugiați.

Citeste si: Românii, îngerii păzitori ai refugiaților

Această atitudine, spun specialiștii, va schimba într-o mare măsură piața muncii din țara noastră, unde ne confruntăm de ceva ani cu o criză a forței de muncă.

HORECA și Retail, industrii unde aceștia s-ar putea angaja

Cel mai ușor va fi pentru ucrainenii care vorbesc engleză, însă cetățenii care nu vorbesc și altă limbă pot să se orienteze către call-centere, unde se cer vorbitori de ucraineană sau rusă.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Psihoterapeut: ”Războiul este o traumă a comunității, fie că suntem prinși în mijlocul lui, fie că asistăm neputincioși la el”

Alte opțiuni sunt în zona de HORECA sau retail. Un lanț de hypermarketuri deja a scos la concurs 300 de joburi pentru ucraineni, fie că vorbim de joburi la nivel de magazin, pe parte de logistica sau joburi la sediul central.

Citeste si: Un tren de pasageri care evacua refugiaţii din Ucraina a fost atacat, iar conductorul a fost ucis

În urmă cu o săptămână, legislația muncii s-a schimbat, iar acum cetățenii ucraineni se pot angaja doar cu buletinul. Până acum, au găsit locuri de muncă peste 200 de refugiați.

"25.16 223 de persoane, 40 și ceva de persoane prin ANOFM, restul de persoane prin relația directă angajator-angajat, dar cu înregistrarea contractului de muncă la inspectoratele teritoriale de muncă", a transmis Ministrul Muncii, Marius Budăi

Citeste si: Ajutor de la stat pentru românii care găzduiesc refugiați ucraineni. Ce sumă vor avea în fiecare zi pentru hrana unui om

Mai bine de 3700 de refugiați ucraineni au cerut deja azil în țara noastră.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si