In articol:
Diferendele cu AstraZeneca au dus la întârzierea administrării vaccinurilor anti-Covid-19 în cele 27 de țări ale UE. Oficialii europeni au confirmat luni că acționează în justiție compania AstraZeneca din cauza deficiențelor în livrările vaccinului său împotriva noului coronavirus.
"Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a decis împreună cu toate statele membre să inițieze proceduri judiciare împotriva AstraZeneca", a completat oficialul UE. "Fiecare doză de vaccin contează. Fiecare doză de vaccin salvează vieți", a adăugat ea, conform sursei citate.
Certuri mai vechi între UE și AstraZeneca
UE și gigantul farmaceutic s-au confruntat în mai multe ocazii în acest an. Firma anglo-suedeză AstraZeneca a declarat că nu poate livra atât de multe vaccinuri pe care se bazează blocul, atât în primul trimestru, cât și în al doilea trimestru. Acest lucru a întârziat lansarea vaccinurilor Covid-19 în cele 27 de țări ale UE.
Citeste si: Doliu în lumea medicală. „Doctorița săracilor” a murit din cauza coronavirus
Conform contractului, compania s-a angajat să depună „cele mai bune eforturi rezonabile” pentru a livra 180 de milioane de doze de vaccin către Uniunea Europeană în al doilea trimestru al acestui an, dintr-un total de 300 de milioane în perioada decembrie-iunie. Dar compania a declarat într-o mesaj din 12 martie că va putea acum să livreze doar o treime din totalul convenit.
La o săptămână după aceea, Comisia a trimis o scrisoare legală companiei în primul pas al unei proceduri oficiale de soluționare a litigiilor. Astăzi a fost făcut următorul pas: acționarea în justiție a companiei farmaceutice.
Pe data de 21 aprilie, Uniunea Europeană a refuzat să mai achiziționeze 300 de milioane de doze suplimentare de vaccin anti-COVID-19 produs de AstraZeneca- Oxford şi Johnson & Johnson, după cum a afirmat un oficial al UE pentru Reuters.
”Nu este nevoie să recurgem la opţiuni de achizţionare a unor doze suplimentare”, a precizat un oficial european, în privința negocierilor cu companiile producătoare de vaccin menționate.
Astfel, prin aceste contracte de cumpărare a mai multor doze de vaccin anti-COVID, UE consideră că îşi poate atinge obiectivul de a vaccin 70% dintre europeni, până la sfărșitul verii, însă doar cu vaccinuri livrate de compania Pfizer-BioNTech şi compania ameriană Moderna.