Europenii trebuie să-și facă stocuri de provizii suficiente pentru ca, în cazul unei situații de urgență, să reziste cel puțin 72 de ore.
Comisia Europeană are o nouă strategie de pregătire pentru crize și pentru amenințări. UE se pregătește pentru riscuri, precum dezastre naturale, atacuri cibernetice și crize geopolitice, inclusiv posibilitatea unei agresiuni armate împotriva țărilor membre.
Populația din Europa ar trebui să-și facă stocuri de echipamente și produse necesare pentru situație critice pentru cel puțin 72 de ore în cazul unei crize, a transmis miercuri Comisia Europeană, citată de Reuters și Agerpres.
„Familiile care trăiesc în zone inundabile ar trebui să știe ce să facă atunci când apele cresc. Sistemele de avertizare timpurie pot preveni ca regiunile afectate de incendii să piardă timp prețios”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată într-un comunicat.
Citește și: Președintele interimar Ilie Bolojan, la Consiliul European de la Bruxelles. Reînarmarea Europei, pe agendă
Strategia se bazează pe îmbunătățirea sistemelor de avertizare timpurie, pe asigurarea continuității serviciilor esențiale, pe asistența medicală și apa potabilă, dar și pe sprijinirea cetățenilor de a se pregăti pentru a răspunde la situații de criză.
Comisarul european pentru pregătire și gestionarea crizelor a precizat că toți cetățenii trebuie să depună eforturile necesare pentru a fi pregătiți în cazul în care apar situații de urgență.
„Gata pentru orice – acesta trebuie să fie noul nostru mod de viață european”, a scris Hadja Lahbib într-o postare pe platforma X.
Potrivit planului noii strategii UE, Comisia „va elabora acum linii directoare pentru a atinge o autosuficiență a populației de minim 72 de ore”.