UEFA Nations League 2024/2025: tot ce trebuie să știi despre ediția cu numărul 4

Simona Costache, miercuri 04 septembrie 2024 , 18:18

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

UEFA Nations League reprezintă o competiție europeană înființată în anul 2018, în care naționalele de pe Bătrânul Continent sunt repartizate în 4 ligi. Liga A are în componență cele mai în formă selecționate din Europa, care au șansa să lupte în fazele eliminatorii și pentru trofeu.

Ediția inaugurală a fost câștigată de Portugalia lui Cristiano Ronaldo, după o finală cu Olanda. Doi ani mai târziu – în 2021 – Franța a reușit să se impună în ultimul act cu Spania.

În 2023 a venit și rândul ibericilor, care pe 18 iunie au învins-o pe Croația în marea finală, la loviturile de departajare. Joselu, Rodri, Mikel Merino, Asensio și Dani Carvajal aduceau medaliile de aur la Rotterdam.

A 4-a ediție Nations League începe pe 5 septembrie 2024.

Componența Nations League 2024/2025

Selecționata României – condusă de Mircea Lucescu – va evolua în Liga C a Națiunilor. Tricolorii au fost repartizați în grupa 2, alături de Kosovo, Cipru și Lituania.

Liga A este cea care permite naționalelor să lupte pentru trofeu. Cele 4 grupe Nations League sunt următoarele:

· Grupa 1: Croația, Portugalia, Polonia, Scoția

· Grupa 2: Italia, Belgia, Franța, Israel

· Grupa 3: Olanda, Ungaria, Germania, Bosnia și Herțegovina

· Grupa 4: Spania, Danemarca, Elveția, Serbia

Primele două echipe se vor califica în sferturile de finală.

Pe portalurile de pariuri sportive fotbal ce au afișat cotele antepost la trofeu Franța este principala favorită, cu o cotă de 4.00. Nemții și ibericii ocupă locul secund, cu o cotă de 7.00, în timp ce Portugalia completează podiumul, cu o cotă de 8.00. Următoarele pe listă sunt reprezentativele Belgiei și Olandei.

Formațiile din Ligile B, C și D vor lupta pentru promovare/retrogradare, cu excepția celor din Liga D – care nu pot retrograda.

· B1: Cehia, Ucraina, Albania, Georgia

· B2: Anglia, Finlanda, Irlanda, Grecia

· B3: Austria, Norvegia, Slovenia, Kazakhstan

· B4: Țara Galilor, Islanda, Muntenegru, Turcia

· C1: Suedia, Azerbaidjan, Slovacia, Estonia

· C2: România, Kosovo, Cipru, Lituania

· C3: Luxemburg, Bulgaria, Irlanda de Nord, Belarus

· C4: Armenia, Insulele Feroe, Macedonia de Nord, Letonia

· D1: Gibraltar, San Marino, Liechtenstein

· D2: Moldova, Malta, Andorra

Care este programul ediției 2024/2025 de Nations League?

Prima etapă a grupelor Nations League va avea loc în perioada 5-7 septembrie 2024, urmând ca între 8 și 10 septembrie să se desfășoare runda secundă. În luna octombrie vor avea loc următoarele două etape (10-12 și 13-15), urmând ca între 14-16 și 17-19 noiembrie 2024 să se încheie grupele.

Sferturile de finală se vor desfășura între 20-25 martie 2025, în timp ce semifinalele și finalele vor avea loc între 4 și 8 iunie 2025. Cele două semifinale sunt programate pe 4 și 5 iunie, în timp ce ambele finale (cea mică și cea mare) se dispută duminică, 8 iunie.

Ce schimbări au apărut în Nations League?

Principala modificare are legătura cu Liga A. Până acum, doar câștigătoarele celor 4 grupe avansau în fazele eliminatorii, mai exact în semifinale. Ei bine,

acum au fost introduse sferturile de finală, ce vor avea loc în dublă manșă – acasă și în deplasare – astfel că și locurile secunde se califică. Apoi se va reveni la acel Final 4, în care semifinalele și finalele au loc în decurs de câteva zile, într-o țară stabilită inițial.

Formațiile clasate pe ultimele locuri în Ligile A și B vor retrograda direct în Ligile B respectiv C. În ceea ce privește retrogradarea în Liga D, doar cele mai slabe două locuri patru din Liga C vor ajunge în ultimul eșalon.

Un alt play-off ce va avea loc în ediția 2024/2025 de Nations League este cel dintre cele mai bune două locuri patru din Liga C și cele două formații ce vor ocupa locurile secunde în Liga D.

Nu în ultimul rând, merită menționat faptul că naționalele din Europa își pot câștiga în Nations League dreptul de a ajunge la barajul pentru Cupa Mondială din 2026.

Cotele pot suferi modificări în orice moment. Jocurile de noroc cu mize reale se adresează în exclusivitate persoanelor care au împlinit 18 ani. Fii responsabil!


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Ana Maria Vasiliu va fi înmormântată în rochie albă de mireasă. Tânăra și Gabriel... Ana Maria Vasiliu va fi înmormântată în rochie albă de mireasă. Tânăra și Gabriel Vasiliu urmau să se cunune religios chiar luna aceasta: „I-am dus rochie de mireasă, pantofi, sicriu alb”
spotmedia.ro
România, pe primul loc în topul țărilor din Europa în care americanii să se mute la pensie România, pe primul loc în topul țărilor din Europa în care americanii să se mute la pensie
b1.ro
Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer.... Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer. Mesajul ascuns din fotografia cu Prințul Louis (FOTO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si