Pensie anticipata partiala se numeste pensia incasata de persoanele care au stagiul de cotizare complet, dar nu au ajuns la varsta standard de pensionare. Cu alte cuvinte, de aceasta pensie anticipata partiala pot beneficia femeile sau barbatii care au muncit cel putin 35 de ani, dar nu au implinit 63, respectiv, 65 de ani, scrie adevarul.ro.

Chiar si in aceste conditii, pensionarea poate fi solicitata doar daca pana la implinirea varstei standard mai sunt cel mult cinci ani.

”Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult cinci ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la opt ani. Persoanele care depasesc stagiul complet de cotizare cu peste 8 ani pot beneficia de pensie anticipata (fara diminuare)“, explica reprezentantii Casei de pensii a judetului Sibiu, citati de adevarul.ro.
ei care aleg sa se pensioneze anticipat vor primi o pensie diminuata in functie de o formula care ia in calcul numarul de luni ramase pana la implinirea varstei standard, dar si anii munciti peste stagiul complet de cotizare.

Pe scurt, celor care au muncit exact 35 de ani si tocmai au implinit 58 de ani (in cazul femeilor) sau 60 de ani (in cazul barbatilor) li se va reduce cel mai mare procent din pensie – 30%.

Cel mai mic procent de diminuare a pensiei anticipate este de 7.8% si este aplicat acelor romani care au depasit perioada de cotizare cu sapte, cel mult opt ani. Cei care au mai bine de 43 de ani munciti pot iesi la pensie fara a fi penalizati, indiferent de varsta.

Aceste penalitati vor fi aplicate din momentul emiterii deciziei de pensionare si pana la implinirea varstei standard. ”La data implinirii varstei standard de pensionare, pensia anticipata si pensia anticipata partiala se transforma in pensie limita de varsta care nu mai este penalizata”, arata reprezentantii Casei de pensii Sibiu, scrie

adevarul.ro.
Actele necesare pentru pensionarea anticipata
- cerere tip pentru inscrierea la pensie;

- carnetul de munca (original si copie);

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

- carnetul de munca pentru membrii CAP (original si copie);

- carnetul de asigurari sociale pentru agricultori (original si copie);

- alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata;

- actele de stare civila ale solicitantului: BI/CI, certificat de nastere si de casatorie (original si copie);

- livretul militar (original si copie);

- adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca (original);

- adeverinta privind conditiile de munca deosebite, speciale si/sau alte conditii (original);

- procura speciala, pentru mandatar (original si copie);

- dovada incetarii calitatii de asigurat in cazul inscrierii la pensie anticipata sau pensie anticipata partiala, pentru persoanele care, la data solicitarii, nu mai au calitatea de asigurat (original);

- adeverinta care sa ateste perioadele de activitate realizate dupa data de 1 ianuarie 2011 (original);

- alte acte intocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si