VIDEO | Uleiul de palmier, bombă cu ceas pentru sănătatea noastră: Când poate deveni cancerigen?
Uleiul de palmier, folosit mai ales în industria fast-food, poate deveni o bombă cu ceas pentru organism. Este un nou avertisment al oamenii de știință, care spun că acidul palmitic, substanță regăsită în uleiul de palmier, poate avea un rol decisiv în propagarea mai multor forme de cancer în organism.
Webeditor: Mircea Pop miercuri 17 noiembrie 2021 , 11:28
Promovat drept unul dintre cele mai bune produse pentru prăjire, uleiul de palmier devine bombă chimică atunci când este încins, spun specialiștii.
Prin încălzire, uleiul de palmier eliberează substanţe toxice şi cancerigene
Prin prăjire, așa cum este folosit în industria fast-food, uleiul de palmier eliberează substanţe de o toxicitate care poate crește semnificativ riscul unor metastaze, spun cercetătorii spanioli- care au făcut recent un experiment în acest sens pe șoareci.
"Cu cât încălzirea termică este mai mare și de lungă durată, apar acei acizi grași saturați periculoși pentru organism. Cel mai periculos și care s-a constatat că are efect cancerigen și transformă celulele și practic le-ar face din celule bune, către celule canceroase este acel acid palmitic", spune Oana Dumitrache, medic diabetolog.
Cu toate acestea, uleiul de palmier este lider mondial la consum. Primim explicații de la unul dintre vânzătorii unui restaurant de tip fast-food, care- asemenea tuturor celorlalți colegi de breaslă întrebați despre uleiul de palmier, nu a dorit să-și decline identitatea.
Reconfirmarea efectelor nocive- prin cercetarea făcută acum de oamenii de știință spanioli, poate reaprinde disputa privind folosirea uleiului de palmier în alimentația umană, mai ales că, pe lângă industria fast-food, el este folosit la prepararea altor produse.
De la banalii pufuleți, pana la ciocolata sau produse de patiserie, in toate regăsim uleiul de palmier. Grav este ca, dacă aruncam o privire pe ambalaj, in cele mai multe dintre cazuri el este printre primele ingrediente. Asta înseamnă ca s a folosit o cantitate destul de mare, Asadar devine greu de evitat la consum.
"Mai ales în perioada de post unde discutăm de foarte multe produse, cum ar fi pateuri vegetale unde se folosește ulei de palmier să vedem pe etichetă cât ca și cantitate
se regăsește în produs. Orice aliment intr o cantitate e aliment, într-o cantitate medicament și intr-o canittate e otravă", explică Sorin Mierlea, preşedintele INFOCONS.
Singura variantă în care uleiul de palmier nu este nociv este cea în care substanţa nu este încinsă și este folosit în cantități admise. Conform unei directive europene, din luna aprilie a acestui an producătorii dar şi proprietarii de restaurante şi fast food-uri au fost obligaţi să reducă acizii graşi din alimente.
Legea stabileşte că într-un aliment nu trebuie să fie mai mult de 2 grame de acizi trans la suta de grame de produs. Cine nu respectă, primeşte amendă de până 30.000 de lei.