Specialiștii ne îndeamnă să nu consumăm ulei de palmier în exces și să evităm produsele prăjite în această grăsime, dar sfaturile lor devin foate greu de respectat într-o societate în care uleiul de palmier a devenit de bază. Urmează un material filmat și cu camera ascunsă!

Promovat drept unul dintre cele mai bune produse pentru prăjire, uleiul de palmier devine bombă chimică atunci când este încins, spun specialiștii.

Prin încălzire, uleiul de palmier eliberează substanţe toxice şi cancerigene

Prin prăjire, așa cum este folosit în industria fast-food, uleiul de palmier eliberează substanţe de o toxicitate care poate crește semnificativ riscul unor metastaze, spun cercetătorii spanioli- care au făcut recent un experiment în acest sens pe șoareci.

Ulei de palmier

Ulei de palmier

"Cu cât încălzirea termică este mai mare și de lungă durată, apar acei acizi grași saturați periculoși pentru organism. Cel mai periculos și care s-a constatat că are efect cancerigen și transformă celulele și practic le-ar face din celule bune, către celule canceroase este acel acid palmitic", spune Oana Dumitrache, medic diabetolog.

Citeste si: Cum prepari cei mai buni cartofi prăjiți. Secretul bucătarilor pentru a fi savuroși

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Cu toate acestea, uleiul de palmier este lider mondial la consum. Primim explicații de la unul dintre vânzătorii unui restaurant de tip fast-food, care- asemenea tuturor celorlalți colegi de breaslă întrebați despre uleiul de palmier, nu a dorit să-și decline identitatea.

Reconfirmarea efectelor nocive- prin cercetarea făcută acum de oamenii de știință spanioli, poate reaprinde disputa privind folosirea uleiului de palmier în alimentația umană, mai ales că, pe lângă industria fast-food, el este folosit la prepararea altor produse.

Uleiul de palmier este lider mondial la consum

Uleiul de palmier este lider mondial la consum

Citeste si: Alertă în supermarketurile din România: Un ingredient cancerigen a fost găsit într-o băutură preferată de mulți români

Ce produse conţin ulei de palmier

De la banalii pufuleți, pana la ciocolata sau produse de patiserie, in toate regăsim uleiul de palmier. Grav este ca, dacă aruncam o privire pe ambalaj, in cele mai multe dintre cazuri el este printre primele ingrediente. Asta înseamnă ca s a folosit o cantitate destul de mare, Asadar devine greu de evitat la consum.

"Mai ales în perioada de post unde discutăm de foarte multe produse, cum ar fi pateuri vegetale unde se folosește ulei de palmier să vedem pe etichetă cât ca și cantitate se regăsește în produs. Orice aliment intr o cantitate e aliment, într-o cantitate medicament și intr-o canittate e otravă", explică Sorin Mierlea, preşedintele INFOCONS.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Citeste si: Sfatul medicului: ,,Nu beți niciodată cafeaua imediat ce vă treziți!”

Singura variantă în care uleiul de palmier nu este nociv este cea în care substanţa nu este încinsă și este folosit în cantități admise. Conform unei directive europene, din luna aprilie a acestui an producătorii dar şi proprietarii de restaurante şi fast food-uri au fost obligaţi să reducă acizii graşi din alimente. Legea stabileşte că într-un aliment nu trebuie să fie mai mult de 2 grame de acizi trans la suta de grame de produs. Cine nu respectă, primeşte amendă de până 30.000 de lei.

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si