Uleiul de măsline este considerat a fi unul dintre cele mai benefice uleiuri comestibile, având multiple proprietăți pentru sănătate. Diferite tipuri de ulei de măsline sunt rezultatul tipului de presare și al nivelului de aciditate.

Citeste si: Alimente la jumatate de preț

Tipuri de ulei de măsline

Atunci când se aplică ulei de măsline este indicat să alegem pe cel potrivit, ținând cont de nevoile de utilizare. În funcție de calitatea uleiului și punctul de fum, un ulei este mai potrivit pentru a fi consumat ca atare, în timp ce altul este mai potrivit pentru prăjire. Uleiul de măsline este nerafinat: extravirgin și virgin, sau rafinat: pur și ușor.

Ulei măsline extravir – este cel mai căutat de pe piață, de multe beneficii pentru sănătate, dar și pentru aroma deosebită. Este extras doar prin metode, prin presare la rece, apoi este filtrat și păstrat mecanic în condiții propice, pentru a împiedica modificarea conținutului atunci când este expus la temperaturi mai ridicate.

Are un conținut scăzut de acid și posedă proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene, tocmai de aceea foarte multe persoane îl folosesc în stare pură, ca și medicament, luat câte o lingură pe stomacul gol, în fiecare dimineață.

Este ideal pentru salate și marinarea fripturilor.

Citeste si: Adevărul despre pomelo: Cum trebuie, de fapt, consumat?

Uleiul de măsline virgin – este extras mecanic, fiind destul de similar la gust cu cel extravirgin, diferențele fiind date de nivelul mai ridicat de aciditate. Este rezistent la temperaturi ridicate și poate fi folosit la gătitul mai ușor.

Gustul este mai puțin pronunțat și este ideal în salate, pentru marinarea cărnii, prăjiri ușoare și coacere.

Uleiul de măsline pur – este uleiul rafinat, extras din măslinele ce nu se pretează a fi folosite pentru uleiul extravirgin sau virgin, fiind un ulei mai acid. Uleiul pur este rafinat cu căldură, pentru a fi eliminat aroma și mirosurile. Datorită procesului de rafinare, uleiul de măsline pur are mai puține proprietăți benefice pentru stimularea sănătății. Se deosebește prin culoarea mai deschisă și aroma neutră. Este perfect pentru prăjire, coacere, la grătar sau infuzare.

Uleiul de măsline ușor – este o combinație între uleiul rafinat și uleiul virgin, fiind tratat cu căldură și substanțe chimice pentru eliminarea aromei. Nici acest tip de ulei nu are suficiente beneficii pentru sănătate, însă sunt o sursă bună de fitosteroli și acid oleic benefic, conținând cantități modeste de vitamina E și vitamina K. Poate fi folosit pentru prăjire, coacere sau grătar.

Citeste si: Ce sunt, de fapt, batoanele surimi? Multe persoane le cumpără și nici nu știu ce conține

Sfaturi pentru aplicarea unui ulei de măsline de calitate

Atunci când dorești să iei un ulei de măsline de calitate, evită să citești doar ambalajul.

Deseori se întâmplă ca ceea ce se menționează pe ambalaj să contravină produsului regăsit în interiorul sticlei. Desigur, lista de ingrediente și proprietăți trebuie citite cu atenție, pentru a vă de fapt ceea ce conține asigurăul este conform așteptărilor voastre.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Pentru a-și păstra proprietățile și gustul, uleiul de măsline trebuie comercializat în sticlă de culoare închisă. O sticlă întunecată sau cutie metalică va proteja mult mai bine uleiul de lumină. De verificat în momentul oportunei ca sticla să nu prezinte semne de picurare, scurgeri, murdării suspecte sau sigilii rupte. Dacă toate acestea apar, calitatea uleiului a fost compromis.

Deși este posibil să nu aibă ocazia să testați uleiul înainte de a avea nevoie, puteți să cont de acest fapt atunci când acesta poate apărea. Uleiul proaspăt trebuie să miroasă a măsline proaspete și să aibă un gust fructat, ușor piperat. Un gust rânced, cu miros acru, este semn că uleiul nu a fost depozitat și a fost expus la aer și temperaturi calde.

Cite si: Ce vitamină te ajută cel mai mult dacă ai COVID-19

Eticheta trebuie atent verificată și trebuie căutată date de presare sau recoltare a măslinelor. Tipul de ulei, soiul măslinelor și numele producătorului sunt deseori factori care atestă autenticitatea uleiului de măsline.

Verificați nivelurile de polifenoli, fiindcă aceștia dau gustul amar și înțepător al uleiului de măsline. Un nivel mai ridicat de polifenoli oferă un gust distinct mai înțepător și amar, dar fructat. Un nivel mai scăzut de polifenoli nu va oferi un gust piperat sau înțepător, dar asta nu înseamnă că uleiul nu este bun. Din contră, este la fel de sănătos și delicios, fiind perfect pentru cei care iubesc uleiul de măsline, dar nu suportă gustul înțepător.

Dacă pe etichetă scrie ulei de măsline rafinat, gust ușor sau pur și simplu ulei de măsline, înseamnă că uleiul nu este unul virgin sau extravirgin și este potrivit pentru gătit. Dacă dorești un ulei de calitate superioară, trebuie în mod obligatoriu să fie specific pe etichetă – extravirgin sau virgin. Trebuie menționat faptul că și uleiul de măsline extravirgin, dar și cel virgin sunt potrivite pentru gătit, păstrându-și proprietățile după ce au fost expuse la temperaturi mai ridicate.

Dacă vrei să beneficiezi de toate avantajele oferite de ulei de măs, trebuie să te asiguri că îndeplinesc toate cerințele expuse mai sus. Un ulei de măsline extravirgin parfumat, aromat, de categorie superioară, obținut din ingrediente certificate ecologic va schimba definitiv gustul diverselor rețete, transformând stilul alimentar haotic, într-unul de viață sănătos.

Citeste si: Vitamine esentiale pentru sanatatea digestiva

Beneficiile utilizării uleiului de măsline

Folosirea uleiului de măsline atât în ​​stare crudă, cât și pentru gătit, aduce mulți beneficii sănătății:

● ajutor la sănătatea inimii prin reducerea colesterolului rău, scăderea tensiunii arteriale;

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

● este antiinflamator, antioxidant, antimicrobian;

● reduce ația riscului de cancer datorită acidului oleic, care este rezistent la oxidare;

● ajutor la sănătatea oaselor, nivelul ridicat de calciu și vitamina D;

● previne riscul de accident vascular cerebral;

● previne diabetul prin echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.

Uleiul de măsline este un ingredient folosit nu doar pentru a pregăti cele mai gustoase rețete și salate în bucătărie, ci și un medicament minune care, consumat zilnic, ajuta la menținerea sănătății corpului.

Citeste si: Fructe de mare care ofera multiple beneficii pentru sanatatea creierului


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si