România va avea o suspendare de plată pe şase jaloane neîndeplinite din PNRR, a declarat, marţi seara, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu. Suma pe care o poate pierde țara noastră depășește un miliard de euro.

Citește și: Care este ordinea candidaților la alegerile prezidențiale 2024 pe buletinul de vot din primul tur?

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, i-a solicitat marţi seara premierului Marcel Ciolacu "să explice de urgenţă ce va face pentru ca România să nu piardă cele aproximativ 1,1 miliarde de euro din PNRR".

"Am văzut răspunsul Comisiei Europene pentru cererea de plată numărul 3 din PNRR. Ceea ce a anunţat Comisia astăzi nu este deloc similar cu ceea ce ne-a zis public domnul Ciolacu despre riscul de a pierde bani din PNRR. Cel mai grav este că această veste ne loveşte tocmai când aveam nevoie să ştim cum să proiectăm bugetul pentru anul 2025. Îi cer domnului Ciolacu să explice de urgenţă ce va face pentru ca România să nu piardă cele aproximativ 1,1 miliarde de euro din PNRR", a scris Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.

Potrivit liderului PNL, "prim-ministrul are responsabilitatea de a prezenta un plan foarte clar" despre cum sunt îndeplinite jaloanele restante din PNRR.

"Întrucât cunosc PSD-ul şi pe domnul Ciolacu, mi-aş dori să nu amâne măsurile necesare pentru a nu pierde banii europeni, aşa cum a fost înţelegerea atunci când aveam dialog", a conchis Nicolae Ciucă.

Reacția tăioasă a lui Marcel Ciolacu: "Acest circ de-a opoziția nu ajută pe nimeni" 

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, i-a răspuns marţi seara liderului liberalilor, Nicolae Ciucă, după ce acesta din urmă i-a solicitat prim-ministrului "să explice de urgenţă ce va face pentru ca România să nu piardă cele aproximativ 1,1 miliarde de euro din PNRR".

"Domnule Ciucă, pentru prima dată îmi este şi jenă să vă răspund. Acest circ de-a opoziţia nu ajută pe nimeni. Şi nici pe dumneavoastră. Românii aşteaptă altceva de la un om de stat.

În primul rând aşteaptă asumare. Iar tot ceea ce a invocat Comisia sunt lucruri petrecute în mandatul dumneavoastră", a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Premierul actual al României l-a acuzat pe fostul premier pentru "toate nenorocirile făcute în companiile din energie de fostul ministru Virgil Popescu".

"Lucrez foarte bine cu toată lumea, domnule Ciucă, ca să corectăm ceea ce s-a greşit şi să nu pierdem niciun euro din PNRR", s-a apărat Ciolacu. 

Ciucă îl acuză pe Ciolacu că le administrează românilor "somnifere electorale" 

Candidatul PNL la președinție, Nicolae Ciucă, a revenit cu o replică pe Facebook în cursul dimineții de miercuri.

Șeful liberalilor i-a transmis premierului că românii aşteaptă rezultate, nu explicaţii şi "somnifere electorale".

”În mandatul meu am atras 6,3 miliarde de euro din PNRR, respectând toate jaloanele necesare. Acestea sunt fapte, nu retorică”, a subliniat Ciucă. El a adăugat că ”începe să fie inflaţie de cuvântul asumare ”. ”Aş vrea să aud mai mult despre rezolvare ”, a punctat Ciucă.

Premierul Ciolacu a deschis ședința de guvern cu noi săgeți la Ciucă

Disputa între cei doi premieri (fostul prim-ministru și actualul) nu s-a oprit aici. Șeful Executivului, Marcel Ciolacu a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că prioritatea este salvarea banilor din PNRR și nu discuțiile cu cei "care stau pe margine şi critică”.

”Oamenii aşteaptă de la noi soluţii şi vor să vadă lideri care-şi asumă răspunderea, nu care stau pe margine şi critică”, a susţinut el, spunând că îşi va asuma deciziile ”care să aducă în România toţi banii din PNRR, fără să mă gândesc la calculele politice”.

Comisia Europeană (CE) a aprobat marţi o evaluare preliminară pozitivă a celor şase ţinte şi a 62 din cele 68 de jaloane legate de cea de-a treia cerere de plată a României în valoare de două miliarde de euro în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR).

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Comisia a constatat că, în această etapă, nu au fost atinse şase jaloane, fiind vorba despre reforme ale guvernanţei întreprinderilor de stat, precum şi de investiţii din domeniul transporturilor şi de o reformă a regimului fiscal al microîntreprinderilor.

Ce spune ministrul Fondurilor Europene despre banii pierduți din PNRR

"Din 74 de jaloane şi ţinte, 68 sunt considerate îndeplinite şi sunt şase jaloane care au rămas în discuţie, pentru care vom primi o suspendare de şase luni până când le vom îndeplini. Cele şase jaloane sunt: numirile de la companiile din energie, făcute în anul 2022, unde trebuie clar reluată procedura. S-a reluat deja procedura şi la AMEPIP (Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice n.r.), agenţia care coordonează companiile de stat, dar jalonul este parţial considerat neîndeplinit până va fi numită o nouă conducere şi operaţionalizată. Mai avem jalonul cu microîntreprinderile. Practic, astăzi, avem o formalizare a ceea ce am anunţat deja de câteva luni că vom avea această plată parţială".

Din 2,7 miliarde de euro, România deja a încasat 649 de milioane de euro, iar pe partea de jaloane îndeplinite vom mai încasa o sumă importantă, urmând ca "într-adevăr să avem şi o suspendare pe cele şase jaloane, aşa cum v-am anunţat, dar în niciun caz nu se suspendă cererea de plată sau nu se suspendă toţi banii", a precizat Câciu.

Ministrul susţine că procedura Comisiei vizează emiterea a două decizii, una de plată parţială şi o decizie de suspendare a unei plăţi, iar acestea sunt în prezent în discuţie în comitetele economice ale Comisiei Europene timp de o lună, "România având dreptul să facă o serie de observaţii dacă consideră necesar".

"Peste o lună se va da decizia de plată parţială. Deci banii curaţi, ca să spun aşa, acolo unde jaloanele sunt considerate îndeplinite, cele 68 de jaloane şi ţinte îndeplinite, din care 34 reprezintă reforme, ceea ce iar e un lucru, din punctul meu de vedere, bun pentru pentru România, că intră în zona asta a reformelor. Tot aşa, peste o lună vom avea şi decizia privind suspendarea de plată pentru celelalte jaloane", a explicat şeful de la MIPE, adăugând că în mod sigur "banii pentru jaloanele îndeplinite vor veni peste o lună".

Câți bani poate pierde România din fondurile UE

Întrebat ce fonduri ar putea fi suspendate la plată din cauza jaloanelor neîndeplinite, Câciu a precizat că nu deţine deocamdată informaţii în acest sens.

"Aşteptăm comunicarea acestei sume din partea Comisiei, dar cele şase jaloane se referă la numirile de la companiile din domeniul energiei, aceste numiri făcute în anul 2022, care comportă o serie de elemente de neclaritate, de conflict de interese, de incompatibilitate pe care Comisia le reclamă şi deci aici va trebui reluată procedura. Avem închiderea jalonului cu AMEPIP, unde s-a reluat procedura, şi-au dat demisiile cei care erau acolo numiţi, dar procedura se va închide undeva în decembrie sau ianuarie. Avem jalonul cu microîntreprinderile, unde avem discuţia aceasta pe plafon şi unde am anunţat deja că e necesară totuşi o decizie politico-economică, de punere în balanţă a îndeplinirii şi jalonului: cum doreşte Comisia sau renunţăm la contravaloarea jalonului. La fel, aici, nu avem suma care să fie pe masă ca să ştim care este miza, pentru că trebuie să pui în balanţă ce pierzi ca ţară din perspectiva banilor din PNRR şi ce pierzi ca economie dacă ai un impact negativ al luării unei decizii", a subliniat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Întrebat dacă răspunsurile României nu vor ajunge luna aceasta la Bruxelles vom putea pierde cele două miliarde de euro din cererea de plată, ministrul a răspuns: "Cu siguranţă vom încasa o mare parte din aceşti bani".

"Nu este adevărat.(...) Două miliarde de euro este valoarea totală a sumei nete şi noi vom avea o plată parţială din această sumă netă şi o plată suspendată. Deci, cu siguranţă vom încasa o mare parte din aceşti bani. Dacă pe cele şase jaloane nu se face nimic într-o lună de zile, vom avea la dispoziţie încă şase luni să le rezolvăm, dar nu vom primi contravaloarea celor şase jaloane. Nu ştim încă cât e, aşteptăm comunicarea din partea Comisiei. În momentul în care am va veni o să anunţ, pentru că nu e nimic aici de ascuns. Ştiţi foarte bine, am şi anunţat de săptămâna trecută că vom avea o plată parţială", a concluzionat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si