Close sidebar
Close sidebar

Ultimii opt ani au fost cei mai călduroşi din toate timpurile. Ce urmează în 2023

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a confirmat joi că ultimii opt ani au fost cei mai călduroşi înregistraţi vreodată la nivel global.  

Sorin Negru,

Încălzirea a fost într-o oarecare măsură atenuată de fenomenul climatic La Nina

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În 2022, temperatura medie globală a fost cu aproximativ 1,15 grade Celsius peste nivelurile preindustriale- înainte ca omenirea să pompeze cantităţi masive de gaze cu efect de seră în atmosferă, notează OMM.

Citește și: Vara anului 2022, cea mai periculoasă din istoria lumii. Peste 20.000 de persoane au murit în vestul Europei din cauza valurilor de căldură

Recordurile de temperaturi au apărut în pofida persistenței fenomenului climatic La Nina care a atenuat temporar efectele încălzirii globale, relatează Agerpres.

Datorită La Nina, un fenomen climatic care tinde să scadă temperatura oceanelor, încălzirea a fost într-o oarecare măsură atenuată.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citește și: Vine iarna în România! Ce temperaturi vor fi înregistrate în următoarea perioadă

Fenomenul ar putea continua până în martie, a subliniat OMM, înainte de a fi urmat de o perioadă neutră, marcată de absenţa La Nina, ca şi de fenomenul opus El Nino.

Cine sunt vinovații de temperaturile record

Cele şase principale seturi de date internaţionale compilate de OMM indică toate aceiaşi "vinovaţi": "concentraţii tot mai mari de gaze cu efect de seră şi căldura acumulată", subliniază organizaţia ONU, care coroborează concluziile programului european asupra schimbărilor climatice Copernicus (C3S), publicate marţi, şi cele publicate joi simultan de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din Statele Unite (NOAA) şi NASA.

Anul trecut a fost al optulea an consecutiv când temperaturile globale anuale au fost cu cel puţin 1 grad peste nivelurile observate între 1850 şi 1900.

Acordul de la Paris, încheiat în 2015 sub egida ONU, vizează limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, despre care oamenii de ştiinţă spun că ar limita impactul schimbărilor climatice la niveluri gestionabile.

Însă, OMM a avertizat joi că "probabilitatea de a depăşi- temporar- limita de 1,5 grade Celsius creşte odată cu trecerea timpului".

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI