Ardei, varza, vinete, conopida si ceapa cultivate pe suprafete uriase au ramas sub cerul liber pentru ca au fost compromise de vremea capricioasa din acest an. Dupa seceta prelungita si grindina cazuta in timpul furtunilor, doua nopti cu bruma la inceput de toamna au fost deajuns sa provoace dezastrul.

La toate acestea se adauga vanzarile slabe din pietele din Timisoara, Lugoj sau Faget care ii dezarmeaza pe cultivatori.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Nu avem incotro si trebuie sa lucram pamantul, mai ales ca suntem destul de departe si de Lugoj si de Faget, pentru a face naveta la un loc de munca. Pacat ca ne trudim zi si noapte, cheltuim bani pe lucrari si cand sa incasam ceva, se alege praful de munca noastra.

Ca sa iesi pe piata cu rosii, castraveti sau vinete la inceputul sezonului trebuie sa lucrezi toata iarna si primavara in solar, sa bagi bani in incalzire si tratamente scumpe, iar preturile ridicate de pe piata nu atrag cumparatori.

Daca nimerim un an cu furtuni, cum au fost ultimii doi ani, nu ne alegem cu nimic. Legumele noastre nu sunt tratate precum cele din strainatate sa reziste luni de zile si suntem nevoiti sa le dam pe bani de nimica sau sa le aruncam.

De multe ori preferam sa nu le mai culegem, ca nu scoatem nici banii de transport pana la piata din Lugoj si le bagam sub brazda, la arat.

Nici macar nu le putem dona la spitale sau orfelinate ca nu le permite legea. Bine ar fi fost sa avem o fabrica de conserve in zona, ca lucram mai cu drag stiind ca putem sa predam toata recolta. Acum, toamna am avut alta problema, cu bruma timpurie. In doar doua nopti, inghetul ne-a distrus toti ardeii, au ramas tone de ei pe camp„, a povestit pentru redesteptarea.ro un agricultor din Cliciova.

Despagubirile financiare pentru pierderile suferite din cauza secetei de asta-vara, care au compromis in mare masura culturile de porumb, soia si floarea-soarelui, nu sunt platite nici acum, iar agricultorii si-au luat gandul de la ele.

Din estimarile Comitetelor Locale de Urgenta, constituite la nivelul primariilor, a reiesit ca aproape 10.000 de hectare de culturi agricole au fost distruse in judetul Timis, din cauza secetei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si