Un alt război ar putea izbucni la doi pași de Marea Neagră. Ce ascunde conflictul reaprins dintre Azerbaidjan și Armenia
Azerbaidjanul a continuat miercuri, pentru a doua zi consecutiv, „operațiunea antiteroristă” în zona disputată Nagorno-Karabah, la trei ani de la războiul sângeros cu Armenia vecină. Există riscul extinderii unui nou focar de conflict militar la sud-est de Marea Neagră, în contextul prelungirii războiului dintre Rusia și Ucraina. UPDATE: S-a ajuns la un acord de încetarea focului, mediat de forțele ruse de menținerea păcii.
Author: Sorin Negru miercuri 20 septembrie 2023 , 11:51
UPDATE 14.30. Acord de încetarea focului. Azerbaidjanul și autoritățile etnice armene din regiunea separatistă Nagorno-Karabah au ajuns miercuri la un acord de încetare a focului, la o zi după ce Azerbaidjanul a lansat ceea ce a numit o operațiune „antiteroristă”.
Acordul pentru încetarea focului a fost intermediat de forțele ruse de menținere a păcii și solicită dezarmarea forțelor separatiste și retragerea forțelor armene din zonă, potrivit VOA.com.
Risc de război în regiune. Azerbaidjanul a declarat că operațiunile sale militare din Nagorno-Karabah continuă pentru a doua zi, după ce a lansat așa-numite operațiuni „antiteroriste” în enclavă.
Potrivit BBC News, operațiunea militară nu se va opri până când etnicii armeni din Karabakh se vor preda.
Tensiunile în Caucazul de Sud sunt în creștere de mai multe luni de zile, în jurul regiunii separatiste, recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului.
Azerbaidjanul și Armenia s-au aflat ultima dată în război în urmă cu trei ani.
Risc de război în regiune. Ce ascunde noul conflict dintre Azerbaidjan și Armenia
Într-o declarație de miercuri dimineață, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că echipamentele militare aparținând forțelor armate armene au fost „neutralizate”, inclusiv vehicule militare, artilerie și instalații de rachete antiaeriene.
Președintele azer Ilham Aliyev spune că armata țării sale nu vizează civilii, ci doar distruge puncte ilegale de infrastructură militară, conform TRT Word.
Șeful statului Azerbaidjan spune că acțiunile militare nu se vor opri până când etnicii armeni din Karabakh nu se vor preda.
Cel puțin 27 de morți de la începutul ofensivei din Nagorno-Karabah
Autoritățile din Nagorno-Karabah spun că 27 de persoane au fost ucise, inclusiv doi civili, și multe altele au fost rănite de la începutul ofensivei.
Regimul de la Baku a spus că este pregătit pentru discuții, dar insistă că „formațiunile militare armene ilegale trebuie să ridice steagul alb” și să-și dizolve „regimul ilegal”.
Azerbaidjanul și Armenia au intrat pentru prima dată în război la începutul anilor 1990, după căderea Uniunii Sovietice.
Apoi, în 2020, Azerbaidjanul a recucerit zone din Nagorno-Karabah și din jurul lor înainte ca un armistițiu să fie convenit și monitorizat de forțele ruse de menținere a păcii.
Cel mai recent război, în urmă cu trei ani
În 2020, cele două țări s-au ciocnit din cauza regiunii disputate Nagorno-Karabah, o zonă fără ieșire la mare între Europa de Est și Asia de Vest, care este populată și controlată de etnici armeni, dar situată pe teritoriul azer.
Ostilitățile s-au încheiat după ce separatiștii susținuți de armeni au fost de acord să renunțe la controlul asupra teritoriilor din regiunea disputată.
Tulburările din regiune sunt vechi de zeci de ani, datând de la prăbușirea Uniunii Sovietice, când regiunea, susținută de Armenia, și-a declarat independența față de Azerbaidjan.