UPDATE 14.30. Acord de încetarea focului. Azerbaidjanul și autoritățile etnice armene din regiunea separatistă Nagorno-Karabah au ajuns miercuri la un acord de încetare a focului, la o zi după ce Azerbaidjanul a lansat ceea ce a numit o operațiune „antiteroristă”. 

Acordul pentru încetarea focului a fost intermediat de forțele ruse de menținere a păcii și solicită dezarmarea forțelor separatiste și retragerea forțelor armene din zonă, potrivit VOA.com.

Risc de război în regiune. Azerbaidjanul a declarat că operațiunile sale militare din Nagorno-Karabah continuă pentru a doua zi, după ce a lansat așa-numite operațiuni „antiteroriste” în enclavă.

Potrivit BBC News, operațiunea militară nu se va opri până când etnicii armeni din Karabakh se vor preda.

Citește și: Papa Francisc, avertisment cu privire la riscul unui război nuclear. "Azi e la fel ca în criza rachetelor din Cuba, în 1962"

Tensiunile în Caucazul de Sud sunt în creștere de mai multe luni de zile, în jurul regiunii separatiste, recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului.

Azerbaidjanul și Armenia s-au aflat ultima dată în război în urmă cu trei ani.

Risc de război în regiune. Ce ascunde noul conflict dintre Azerbaidjan și Armenia

Într-o declarație de miercuri dimineață, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că echipamentele militare aparținând forțelor armate armene au fost „neutralizate”, inclusiv vehicule militare, artilerie și instalații de rachete antiaeriene.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Președintele azer Ilham Aliyev spune că armata țării sale nu vizează civilii, ci doar distruge puncte ilegale de infrastructură militară, conform TRT Word.

Șeful statului Azerbaidjan spune că acțiunile militare nu se vor opri până când etnicii armeni din Karabakh nu se vor preda.

Cel puțin 27 de morți de la începutul ofensivei din Nagorno-Karabah  

Autoritățile din Nagorno-Karabah spun că 27 de persoane au fost ucise, inclusiv doi civili, și multe altele au fost rănite de la începutul ofensivei.

Regimul de la Baku a spus că este pregătit pentru discuții, dar insistă că „formațiunile militare armene ilegale trebuie să ridice steagul alb” și să-și dizolve „regimul ilegal”.

Azerbaidjanul și Armenia au intrat pentru prima dată în război la începutul anilor 1990, după căderea Uniunii Sovietice.

Apoi, în 2020, Azerbaidjanul a recucerit zone din Nagorno-Karabah și din jurul lor înainte ca un armistițiu să fie convenit și monitorizat de forțele ruse de menținere a păcii.

Nagorno-Karabakh

Atacuri asupra infrastructurii militare din Nagorno-Karabakh  

[Sursa foto: BBC News]

Cel mai recent război, în urmă cu trei ani

În 2020, cele două țări s-au ciocnit din cauza regiunii disputate Nagorno-Karabah, o zonă fără ieșire la mare între Europa de Est și Asia de Vest, care este populată și controlată de etnici armeni, dar situată pe teritoriul azer.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Ostilitățile s-au încheiat după ce separatiștii susținuți de armeni au fost de acord să renunțe la controlul asupra teritoriilor din regiunea disputată.

Tulburările din regiune sunt vechi de zeci de ani, datând de la prăbușirea Uniunii Sovietice, când regiunea, susținută de Armenia, și-a declarat independența față de Azerbaidjan.

Citește și: VIDEO- Dronă prăbușită pe malul Mării Negre. Oamenii, panicați de ce e mai rău

Azerbaidjanul a pretins de mult timp că va relua teritoriul, care este recunoscut la nivel internațional făcând parte din Azerbaidjan.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si