In articol:
- Condiții meteo extreme în Grecia
- Șapte zile de coșmar pe insula Evia, mii de oameni evacuați
- Pompieri români pe insula Evia
Avionul de tip Pezetel se afla într-o operaţiune de stingere a unui mic focar izbucnit în această insulă din Marea Ionică, aflată la vest de Grecia continentală.
Condiții meteo extreme în Grecia
Un asemenea val de căldură nu a mai lovit Grecia de mai bine de 30 de ani. Condiţiile meteorologice sunt extreme în această vară în Grecia, iar acest val de căldură declanşat incendii simultane în mai multe regiuni din țară.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a vorbit sâmbătă despre o „vară de coşmar”. Grecia şi-a mobilizat armata în sprijinul pompierilor şi mai multe ţări, inclusiv România, au oferit asistenţă.
Citeste si: Incendiile puternice din Turcia continuă să facă ravagii, 13 focare fiind scăpate de sub control- VIDEO
Șapte zile de coșmar pe insula Evia, mii de oameni evacuați
Situaţia este deosebit de gravă în insula greacă Evia, devastată de incendii. Mii de oameni au fost nevoiţi să-şi părăseacă locuinţele, lăsându-şi agoniseala de o viaţă pradă focului, în timp ce flăcările s-au răspândit în mai multe direcţii pentru a şaptea zi consecutiv.
Pompieri români pe insula Evia
Pompierii români au avut duminică, 8 august, prima misiune în Grecia. Românii au intervenit în zona Spathari, pe insula Evia, şi i-au impresionat atât pe localnici, cât şi jurnalişti.
Site-ul de ştiri fimes.gr a scris un articol în care pompierii noștri, veniți tocmai din România, erau lăudați după prima lor intervenţie în Grecia. Jurnaliştii eleni laudă organizarea exemplară, dar şi curajul românilor.
Citeste si: Incendiile violente continuă în Grecia. Pompierii se luptă pentru stingerea flăcărilor în nordul Atenei
"Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii.
Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor. În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația. Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd", au scris jurnaliştii de la fimes.gr.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro