Un bărbat din Cluj a plătit 1.000 de lei pe un kurtos de aur. Banii strânși au fost donați unei organizații
„Kurtosul de aur” care a fost preparat în cea de-a cincea ediție a Festivalului kurtoskalacs și a deliciilor dulci a fost adjudecat de un chirurg din Cluj la suma de 1.000 de lei.
Festivalul a avut loc la finalul săptămânii trecute la Sfântul Gheorghe. Kurtos-ul are aproximativ 30 de centimetri și este poleit cu foiță de aur de 24 de karate. Preparatul a fost scos la licitație duminică, iar banii strânși au fost donați Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe care desfășoară o serie de programe caritabile printre care se numără și „Masa pe roţi”. Prin intermediul ultimului program menționat este asigurată o masă caldă pe zi pentru câteva zeci de persoane din municipiu.
Kurtos de aur
"Am putea crede că kurtosul de aur există doar în poveşti. Anul acesta, la festivalul Cozonacului Kurtos s-a dovedit că, cu puţin altruism, iubire şi dorinţă de a ajuta, poveştile pot deveni realitate. Mulţumim organizatorilor că s-au gândit la organizaţia noastră şi suntem recunoscători pentru donaţia primită, care sprijină programul nostru de Masa pe Roţi", au transmis reprezentanţii Serviciului de Ajutor Maltez pe pagina de Facebook.
Organizaţia de Tineret din Sântionlunca a preparat în cadrul acestui festival un colac secuiesc cu o lungime de 20 de metri, cu 5 metri mai mult spre deosebire de cel de anul trecut. Pentru acesta au folosit: 60 kg de făină, 10 kg de unt, 20 kg de zahăr, jumătate de kilogram de drojdie şi aceeaşi cantitate de sare, 6 kg de coajă de lămâie, 1 kg de zahăr vanilat şi 25 de litri de lapte.
A fost organizat și un concurs în cadrul căruia au participat 13 echipe din Covasna, Harghita, Mureș, Cluj și Satu Mare. În cadrul acestuia au fost numiți cei mai buni producători de kurtos din 2023.
Concursul s-a desfășurat pentru două categorii: kurtoskalacs făcut pe baza rețetelor tradiționale și kurtoskalacs regândit. Pentru prima categorie, premiul a fost câștigat de familia Simon din localitatea Sântionlunca care a primit titlul „Kurtoskalacsul Anului în Ţinutul Secuiesc”, premiu care a constat în 720 de kilograme de făină.
Premiul de popularitate a stat la baza voturilor publicului. Acesta a fost câștigat de echipa Melinda Kurtos din Sfântu Gheorghe și a constat într-un aparat de făcut kurtoskalacs. Echipa Saitos, cu o diferență foarte mică de voturi, a primit o jumătate de palet de cărbune.
Titlul de „Kurtoskalacsul reinterpretat al anului” care a avut ca temă „kurtos neîndulcit” și a fost câștigat de echipa Marica Kalacsa din Sânmartin, judeţul Harghita care au dat naștere unui kurtos din cașcaval, cu chimen și leurdă.
Premiul a fost de 110 kilograme de zahăr, o paletă de cărbune, brânză raclette maturată timp pentru 491 de zile dăruită de o fabrică de lactate din localitatea Arcuş, cea care a sponsorizat şi "kurtosul de aur".