„Călătoria cu telecabina din Bușteni costă mai mult decât un bilet de avion la Milano. Nu mai puțin de 200 de lei trebuie să scoată din buzunar un turist care folosește instalația de cablu pentru a vizita Babele și Sfinxul de pe platoul Bucegi. Ca să facă economie, mulți drumeți caută alternative.”, a spus Cosmin Cernat.
Nu este poleită cu aur, nu este făcută cu tehnologie de ultimă generație, dar, chiar și așa, o simplă plimbare cu ea ustură rău la buzunar. Vorbim despre telecabina din Bușteni, care are cele mai mari tarife de pe Valea Prahovei. Turiștii care vor să ajungă la cota 2000 sunt nevoiți să cheltuie o mică avere.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
„200 sute de lei, atât costă această cartelă care îi aduce pe turiști cu telecabina de jos, din Bușteni, până aici, pe platoul Bucegi, cea cei care vor să își continue călătoria spre peștera din Dâmbovița, mai au la dispoziție a doua telecabină, iar pentru acest tronson trebuie să plătească cincizeci de lei în plus.”,
a spus reportul Știrilor Kanal D.
Telecabina, mai scumpă decât avionul
Cele două telecabine sunt vechi de zeci de ani, iar investițiile lipsesc cu desăvârșire. În zilele aglomerate, turiștii sunt nevoiți să se înghesuie în cabine, iar stațiile de îmbarcare arată dezolant, unde mai pui că, de multe ori, oamenii trebuie să aștepte chiar și jumătate de oră la coadă ca să coboare de pe munte.
Turiștii spun că aceste condiții nu justifică tariful piperat.
Nicoleta este din București și a venit la munte cu soțul și cei doi copii. Știa că prețul telecabinei din Bușteni este uriaș, așa că a ales varianta ceva mai ieftină.
„Am venit pe partea aceasta, pe peștera Padina și de acolo am urcat și e mai rezonabil și ca preț. Am plătit 378 de lei pentru toată familia, dus-întors.
Mi se pare rezonabil față de urcarea din Bușteni.”, a spus Nicoleta, turistă.
Alți turiști și-au propus să facă economie, așa că nu au folosit telecabinele ca să urce pe platoul Bucegi. Oamenii fie urcă pe jos de la baza muntelui, fie merg cu mașina până la Piatra Arsă, iar de acolo urmează un traseu de aproape o oră până la Babe și Sfinx.
Mult mai ieftin decât la noi este la vecini italieni. În Lavena, de exemplu, călătoria cu telecabina costă 12 euro, adică 60 de lei de persoană. Până și un bilet de avion între București și Milano costă 29 de euro, adică 150 de lei.