Un ofițer al Serviciului Român de Informații ar fi dus acasă 32 de documente de secrete de stat pe care le-ar fi divulgat unui om de afaceri.

Ce ar fi găsit anchetatorii în casa colonelului?

În casa lui au fost făcute percheziții, unde au fost găsite și şi rapoarte destinate Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Bărbatul în vârstă de 52 de ani activa la Slatina și a fost dat în vileag chiar de colegii săi, care aveau suspiciuni cu privire la aceste activități ilegale.

Pe lângă copii ale documentele importante au fost găsite și acte în original. De multe ori, colonelul ar fi făcut doar fotografii pentru a nu fi prins.

„În documente erau prezentate explicit măsurile legal autorizate și operaționalizate de către SRI, precum și perimetrele în care au fost puse în aplicare,(...) modul de organizare a activității informativ-operative, identitățile persoanelor, modalitățile de obținere a informațiilor, inclusiv prin surse secrete umane”, a transmis SRI.

Mașină de Poliție.

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Lovitură sub centură în noua lege a pensiilor. Unii dintre seniori trebuie să trimită periodic "certificate de viață"

Ce pedeapsă riscă bărbatul?

Până în acest moment, ofițerul nu a oferit nicio explicație pe baza acestui subiect. De altfel, a refuzat și să clarifice dacă a oferit sau nu rapoarte informative care vizau un dosar de corupţie în care era implicat un om de afaceri.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Potrivit Articolului 304 din Noul Cod Penal, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice Infracţiuni de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. 

”Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în articol. Pedeapsa poate ajunge chiar până la 12 ani de închisoare dacă s-a comis cu intenţie o infracţiune contra vieţii.

Imagine reprezentativă pentru Serviciului Român de Informații.

[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Proteste în lanț împotriva noii legi a pensiilor, deși promite "lapte și miere" pentru pensionari

Bărbatul ar fi negociat să-i fie acordată o pedeapsă de opt luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere și 60 de zile de muncă în folosul comunității. Însă, Tribunalul Militar București nu au acceptat, deoarece pedeapsa ar fi prea blândă luând în considerare ceea ce a făcut.

În continuare, anchetatorii desfășoare urmărirea penală.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si