Close sidebar
Close sidebar

Un detinut de la Jilava a vorbit despre programele terapeutice care se sustin in inchisorile din Romania si cum acestea ii ajuta sa nu recidiveze - "Din 100 de puscariasi, doar 2 s-au mai intors aici"

Problema puscariasilor din Romania a fost larg dezbatuta si nici pana acum nu pare rezolvata. Conform unor statistici, peste 80% dintre persoanele care ajung in puscarie se reintorc aici imediat dupa ce sunt eliberate.

C.I.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Totusi, pentru acesti oameni exista si o speranta. Adriana Saftoiu a realizat un interviu cu un detinut de la Jilava si a pus pe tapet o posibila rezolvare a recidivei puscariasilor. "El e Cristi, detinut la Jilava. A acceptat sa discutam despre rolul pe care programul Comunitatea terapeutica, sustinut de fonduri norvegiene, il are in recuperarea si reabilitarea detinutilor.

Citeste si: Declarațiile vecinilor despre Cătălina Matei, secretara-șefă de la UMF care și-a pus capăt zilelor: „Venea așa foarte abătută”. De ce ar fi recurs femeia în vârstă de 43 de ani la gestul extrem- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea tristă a Transfăgărășanului. Puțini știu cum a fost construit, de fapt, ”drumul printre nori”- antena3.ro

Dupa cateva vizite de documentare in penitenciare, am ajuns la conlcuzia ca modul in care e gandita perioada post-detentie decide ce se intampla in penitenciare.

Cand scopul va fi sa reducem recidiva, nu sa o mentinem, atunci cu siguranta situatia critica din inchisori va fi o exceptie si nu o regula.
Recidiva in randul detinutilor care se inscriu in programe de acest tip este relevanta pentru eficienta acestora, respectiv, la 100 de detinuti recidiveaza maximum 2 (la Rahova 3), fata de recidiva de aproape 80 la suta (procentul real) pentru cei care isi petrec zilele in penitenciare fara a fi inclusi in asemenea activitati.

Din punctul meu de vedere, nu exista probleme mai importante si mai putin importante cand vine vorba de respectarea drepturilor omului. Daca fiecare ar rezolva in dreptul lui ceea ce isi asuma prin functia publica, Romania s-ar confrunta cu mai putine amenzi de la CEDO, pe care nu statul, ca abstractiune, le plateste, ci fiecare cetatean.

", a scris ea pe Facebook.

In postare exista si un filmulet cu interviul dat de Cristi, filmulet pe care il puteti urmari AICI. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI