"Consumul irational de antibiotice duce la selectarea unor bacterii rezistente la tratament. Or aceste bacterii rezistente la tratament de obicei sunt cele care reusesc sa reziste mai mult conditiilor din spital si problema practic are doi versanti. E acelasi munte cu doi versanti”, afirma Vlad Mixich, expert politici de sanatate, Observatorul Roman de Sanatate.

In perioada 2010-2015, spitalele romanesti au raportat 57.000 de infectii nosocomiale.

"Nu mai exista un program dedicat. Pana la urma, asigurarea conditiilor care sa previna raspandirea infectiilor in spital revine managementului spitalelor”, afirma Alexandru Rafila, consilier onorific al ministrului Sanatatii.

"Se folosesc multe antibiotice a caror utilizare ar trebui sa fie limitata. Aceasta rezistenta dobandita nu apare decat daca bacteria nu intra in contact cu antibioticul. Daca nu intra in contact cu antibioticul, nu apare. si atunci trebuie sa ii dam bacteriei cat mai putine ocazii de a intra in contact cu antibioticul”, spune Alexandru Rafila, consilier onorific al ministrului Sanatatii.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"In urmatorii 20-30 de ani, o sa avem bacterii pe care nu le putem omori cu nimic, cu absolut nimic ”, spune Mihai Craiu, medic primar pediatru.

Anul trecut, consumul total de antibiotice in Romania a scazut cu 11%, insa administrarea lor in spitale a continuat sa creasca. De vina este si o medicina defensiva.

"Medicii prescriu antibiotic chiar daca nu este nevoie, ca sa se asigure ca nu vor fi acuzati mai tarziu de malpraxis ”, adauga Vlad Mixich, expert politici de sanatate, Observatorul Roman de Sanatate.

Citeste mai mult aici


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si