In articol:
- Dan Nicolau spune că vaccinarea este benefică, dar vine într-un context greșit
- Medicul Nicolau este de părere că tot sistemul medical este dat peste cap în această perioadă de pandemie
Până în 2016, medicul român făcea aceste intervenții la Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj. De când a plecat el, acestea au încetat.
Ajuns la vârsta pensionării în 2016, medicul Dan Nicolau a cerut o derogare, un program care să-i permită să mai continue, sau să rămână și să formeze alți specialiști care să-i ducă mai departe munca, însă Ministrul Sănătății de atunci, doctorul Patriciu Achimaș, actual deputat PSD, nu a fost de acord.
De când a început pandemia, medicul Dan Nicolau face naveta din Cluj în Ungaria, unde continuă să opereze. Acum mai puțin, din cauza restricțiilor impuse de autorități în pandemie.
„Am făcut 16 teste, căci erau obligatorii la intrarea în Ungaria. Am avut mereu grijă, am fost precaut, am evitat aglomerațiile, am stat mai mult în casă. Toate testele le-am avut negative. Acum merg mai greu, dar lucrez, sigur”,
Dan Nicolau spune că vaccinarea este benefică, dar vine într-un context greșit
„E un pas foarte bun, dar lipsește primul, testarea în masă, care nu s-a făcut. Identificarea purtătorilor de virus, izolarea și tratarea. Trebuia făcută testare la scară largă, iar apoi vaccinare. E o regulă generală în pandemii, în epidemii, să izolezi purtătorul, să îl identifici, iar asta se face prin testare, or la noi nu s-a făcut.
Citeste si: Noua tulpină Sars-Cov-2 a ajuns și în Spania. Cine sunt primele persoane contaminate
Medicul Nicolau este de părere că tot sistemul medical este dat peste cap în această perioadă de pandemie
„Ferească Dumnezeu să te îmbolnăvești de altceva, căci e o harababură de mama focului. Servicii medicale limitate, oameni care rămân pe drumuri cu cancere pe care nu apucă să le trateze sau le depistează foarte târziu. Număr limitat de paturi pentru internări, lista e foarte lungă. Dacă se proceda corect de la bun început prin testare și apoi prin vaccinare, lucrurile erau mult mai în regulă. Acum va scădea numărul îmbolnăvirilor, prin aceste etape de vaccinare, dar epidemia nu va fi oprită. Tot sistemul este dat peste cap, dar e greu să recunoască cineva că s-a greșit. Noi am avut un program de combatere a tuberculozei care putea fi adaptat, de exemplu, în această pandemie. În loc de microradiografie, testai populația de Covid. În anii 50-60 tuberculoza era ce este acum Covidul”, mai adăugă doctorul Nicolau.
Citeste si: Coronavirus în România, bilanț 26 decembrie: 1.387 de cazuri noi COVID-19