In conditiile in care hipertensiunea afecta in principal tarile bogate in 1975, situatia s-a schimbat radical intre timp, inregistrandu-se o dezvoltare spectaculoasa a fenomenului in tarile cu venituri scazute si medii.

Potrivit studiului publicat in revista medicala britanica The Lancet, numarul hipertensivilor, respectiv al persoanelor care au o tensiune arteriala superioara valorii de 140/90 mmHg, a crescut de la 594 de milioane in 1975 la peste 1,1 miliarde in 2015, din cauza unei puternice raspandiri a fenomenului in Asia de Sud si in Africa subsahariana.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

„Hipertensiunea este principalul factor de risc pentru accidentele vascular-cerebrale (AVC) si maladiile cardiovasculare si provoaca moartea a circa 7,5 milioane de persoane anual in lume, in principal in tarile in curs de dezvoltare”, subliniaza profesorul Majid Ezzati, de la Imperial College din Londra, principalul autor al studiului.

Hipertensiunea arteriala este rareori simptomatica si este, de obicei, depistata in cursul examenelor medicale sau cand se solicita ingrijiri medicale pentru o problema de sanatate neinrudita.

Unele persoane cu tensiune arteriala crescuta se plang de dureri de cap (in special in zona cefei si in cursul diminetii), precum si de ameteli, vertij, acufene (zgomot sau vajait in urechi), tulburari de vedere sau episoade de lesin, conform doctorulzilei.ro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si