Noul pachet de ajutor al Europei pentru Ucraina se face sub formă de împrumut și reprezintă a doua tranşă dintr-un pachet maxim de 9 miliarde pentru 2022 anunţat în mai de preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen.

Europa promite un "ajutor rapid"

"Noul împrumut de 5 miliarde de euro va fi utilizat pentru funcţionarea cotidiană a statului (ucrainean) şi a infrastructurilor esenţiale ale ţării, precum şcolile şi spitalele", a declarat ministrul ceh de finanţe, Zbynek Stanjura, după o reuniune la Praga a omologilor săi din UE.

Citeste si: Ucraina obține o "victorie substanţială" prin spargerea defensivei ruse în regiunea Harkov

Cei 27 au aprobat pe 12 iulie un prim ajutor de un miliard de euro, în cadrul acestei "asistenţe macrofinanciare". Această sumă a fost cheltuită la începutul lui august.

Citeste si: Zelenski: Ucraina a recâștigat 1.000 de kilometri pătrați de la ruși!

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Stanjura a promis vineri că face eforturi "pentru a obţine un acord rapid privind punerea la dispoziţie a celor trei miliarde de euro restante".

Dezacord pe procedură în interiorul UE

Statele membre sunt divizate asupra modalităţilor de finanţare ale acestei sume, ceea ce întârzie procesul.

"Trebuie să ne punem de acord asupra repartiţiei între împrumuturi şi subvenţii", a recunoscut ministrul ceh, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE din luna iulie.

Citeste si: Război diplomatic între Rusia și România. Cine este românul expulzat din Moscova

Cele nouă miliarde de euro promise de UE se înscriu într-un efort internaţional mai amplu, susţinut în special de SUA şi de celelalte ţări ale G7 şi care totalizează 39 de miliarde.

Însă această sumă ar urma să se dovedească insuficientă, întrucât ea a fost calculată plecând de la ipoteza că operaţiunea militară declanşată de Rusia în Ucraina va lua sfârşit în luna august, potrivit unui diplomat european.

Ajutorul menționat nu ţine cont de nevoile imense pentru reconstrucţia ţării. Banca Mondială a estimat vineri costul "actual" al acestei reconstrucţii la 349 de miliarde de euro, precizând că el ar urma "să crească şi mai mult în următoarele luni, pe măsură ce războiul se prelungeşte".

Asistenţa macrofinanciară este un ajutor pe care UE îl furnizează ţărilor vecine care se confruntă cu grave probeleme ale balanţei de plăţi, completând un ajutor al Fondului Monetar Internaţional, potrivit Agerpres.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si