La fabrica Titan Crimeea din Armyansk, in nordul peninsulei s-a ridicat un nor acid de sulf care a acoperit localitatea, trei districte inconjuratoare si a afectat si teritoriul ucrainean aflat sub autoritatile legitime de la Kiev. Populatia a facut sesizari si a publicat poze peste tot, insa autoritatiele nu dadusera niciun comunicat despre dezastru nici localnicilor si nici autoritatilor vecine, pana la data de 4 septembrie.

Citeste si: Roman ucis in Italia! Barbatul in varsta de 36 de ani a murit pe loc, dupa ce a fost spulberat de o masina de lux

Fabrica Titan este cel mai mare producator european de dioxid de titan, care se foloseste pentru productia de plastic si de guma. Reziduurile din procesul de productie sunt depozitate inca din 1971 sub cerul liber, intr-un depozit acid, pe o suprafata de 40 de kilometri patrati, iar depozitul primea regulat apa prin Canalul din Nordul Crimeei, care acum a fost inchis. In lipsa apei, acidul s-a evaporat in nori acizi de di si tri-oxizi de sulf care intra in contact cu apa din atmosfera, cu cea de pe plante, de pe fetele oamenilor si din caile respiratorii, producand acid sulfuric. Se produc astfel arsuri, iar respiratia devine ingreunata.

La 1 septembrie s-au deschis scolile, iar autoritatile locale au fost nevoite sa evacueze copiii din trei districte si au facut promisiuni despre date si informatii, care nici pana in prezent nu au fost facute, iar totul este pastrat sub secret.

Chiar si pretinsul minister al mediului din reginune a omis exact cele trei districte afectate, desi publica regulat situatiile emisiilor poluante din toata regiunea.

In zona care nu e sub control rusesc datele arata grav. Gazul toxic a afectat 23 de copii si 634 au ajuns la medici pentru control amanuntit. Serviciul de frontiera al Ucrainei a anuntat ca 61 de graniceri au acuzat simtome respiratorii, iar 5 dintre ei au fost internati.

Serviciile de urgente sunt pline de apeluri si interventii pentru acelasi tip de afectiuni, in timp ce in spitale si farmacii nu se mai pot gasi masti de protectie.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

La Armyansk autoritatile au inceput sa spele strazile cu apa, potrivit localnicilor, insa toata vegetatia si toate culturile sunt arse sau contaminate. Din cele 8 furnale functionale, 4 au fost inchise. Pana in 2014, Crimeea era alimentata cu 30 de milioane de metri cubi de apa pe an prin Canalul Nordic. Crimeea are o mare problema in ce priveste apa, din cauza secetelor si a disparitiei panzelor freatice din adancuri. Autoritatile din regiunea anexata rusilor au anuntat ca vor trage o conducta cu apa, insa sursa ar fi apa sarata din Marea Neagra, iar efectele salinitatii asupra compusului acid are efecte necunoscute. Se fac teste de laborator in acesta privinta, insa se pare ca acestea sunt de lunga durata.

Ca depozitul de reziduuri acide sa fie in siguranta este nevoie de 1,8 milioane de metri

cubi de apa pe luna, cantitati gigantice de apa dulce Ca depozitul sa fie neutralizat ar fi nevoie de cantitati enorme de apa, care nu se stie de unde ar putea sa fie aduse si nici cum. Cum situatia nu pare una care se poate rezolva curand sau usor este evident ca dezastre ecologice sau accidente catastrofale se pot repeta oricand.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Sursa: adevarul.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si