Convoiul a intrat în ţară pe data de 14 noiembrie, trecând pe la punctul de trecere al frontierei Curtici, judeţul Arad. 

Citește și: Papa Francisc îi cere ajutor lui Dumnezeu în încetarea războiului din Ucraina: „Grăbește-te, Doamne!”

Tehnica militară este dispusă să completeze mijloacele tehnice ale Grupului de luptă al NATO (Battle Group Forward Presence-BGFP) dislocat în Cincu, transmite comunicatul de presă al MApN.

Cel de-al doilea convoi care ajunge în țară

Acesta este cel de-al doilea convoi care ajunge în România. Primul convoi cu tehnică militară franceză, constând în transportoare blindate, a sosit în România pe 23 octombrie.

Citește și: El este cel mai în vârstă bărbat din Japonia! Bătrânul a supraviețuit bombei atomice de la Hiroshima

Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO, dislocate în ţara noastră.

Rachete rusești căzute în Polonia. Cum va reacționa NATO

Două rachete au căzut, marți seara, pe teritoriul Poloniei lângă granița cu Ucraina, două persoane fiind ucise de la o fermă în urma exploziei.

Ministerul polonez de Externe a declarat că o "rachetă de fabricație rusească" a fost responsabilă pentru uciderea a două persoane în satul Przewodow. Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia.

 

 

 

 

 

 

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat în urmă cu puțin timp că este „foarte probabil” ca explozia rachetei să fi fost cauzată de apărarea antiaeriană a Ucrainei.    

 

 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Sindromul capului care explodează, boala misterioasă care afectează tot mai mulți oameni. Ce este și cum se manifestă- antena3.ro

 

 

 

 

„Nu există niciun indiciu sau dovezi circumstanțiale care să ne că a fost un atac intenționat asupra Poloniei, că această rachetă a fost direcționată în mod intenționat să lovească teritoriul polonez. Cel mai probabil a fost un accident nefericit”, a declarat Andrzej Duda

De asemenea, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că explozia produsă marți seară a fost provocată de o rachetă rusească doborâtă pe teritoriul polonez „fără nicio intenție de ambele părți”.

UPDATE 14.00

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat, miercuri, că racheta care a căzut în țara sa în urmă cu o zi și a ucis două persoane a fost „probabil un incident nefericit”.

Citește și:  Stat NATO atacat de rachete rusești

„Nu există niciun indiciu că acesta a fost un atac intenționat asupra Poloniei. Cel mai probabil, a fost vorba de o rachetă S-300 de fabricație rusească”, a afirmat președintele Duda.

Doi oameni au murit după ce două rachete au lovit marţi, 15 noiembrie, satul Przewodow din Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina,  în timpul atacurilor ruseşti  asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene.

Citește și:  Ce șanse sunt pentru negocieri de pace între Rusia și Ucraina

Autorităţile de la Varşovia au anunţat că  racheta care a explodat  era fabricată în Rusia, dar că  nu este clar de unde a fost lansată. Atât Ucraina, cât şi Rusia, folosesc rachete proiectate de sovietici.

Citește și:  Cum arată Herson la opt luni dupa invazia Rusiei

NATO examinează informaţiile privind căderea unor rachete ruseşti în Polonia,  potrivit unui oficial al Alianţei. "Examinăm în prezent aceste informaţii şi suntem în strânsă coordonare cu Polonia, aliatul nostru", a declarat un oficial NATO, citat de AFP. 

UPDATE 8.30. Racheta ar fi fost lansată de forţele ucrainene 

Trei oficiali americani au afirmat că evaluările preliminare au sugerat că racheta care a ajuns în Polonia a fost lansată de forţele ucrainene asupra uneia ruseşti care a vizat teritoriul ucrainean în timpul atacului de marţi.

Potrivit AP, oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului deoarece nu erau autorizaţi să discute public pe acest subiect.

Conform AP, această evaluare şi comentariile lui Biden la summitul Grupului celor 20 din Indonezia contrazic informaţiile de marţi ale unui înalt oficial de informaţii american care a declarat că rachetele ruseşti au intrat în Polonia.

UPDATE Ce spune președintele SUA, Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacţie, transmite AFP.

"Este puţin probabil... să fi fost trasă din Rusia", a declarat reporterilor Joe Biden după o întâlnire de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7, organizată în marja summitului G20, care are loc în Bali, Indonezia.

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop zilnic, 10 septembrie 2024: Zodia care va avea parte de ghinion, situații dificile și emoții puternice- radioimpuls.ro

Citeste si: Șoferii care încalcă regulile din Codul Rutier vor fi amendați pe baza imaginilor filmate din elicopter. Ce văd polițiștii pe camere- antena3.ro

A adăugat că există informaţii care contrazic presupunerile că racheta care a provocat o explozia soldată cu moartea a două persoane în satul Przewodow din estul Poloniei a fost trasă din Rusia.

"Există informaţii preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până când nu investigăm complet, dar este puţin probabil, din linia traiectoriei, să fi fost trasă din Rusia, dar vom vedea", a declarat preşedintele SUA, conform Reuters.

 

Preşedintele american a subliniat că investigaţiile asupra incidentului sunt în desfăşurare."Am convenit să sprijinim ancheta Poloniei cu privire la explozia din Polonia rurală, lângă graniţa cu Ucraina, şi se vor asigura că ne dăm seama exact ce s-a întâmplat", a spus Biden."Şi apoi vom stabili împreună următorul pas, pe măsură ce investigăm şi înaintăm. A existat unanimitate totală între cei aflaţi în jurul mesei (reuniunii G7)", a asigurat el.

"În momentul în care lumea se adunase la G20 pentru a îndemna la dezescaladare, Rusia a ales să escaladeze în Ucraina", a mai declarat Biden.

Șeful ONU: Este esenţial să se evite escaladarea războiului din Ucraina

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a afirmat marţi seară că este "absolut esenţial să se evite escaladarea războiului din Ucraina" şi s-a declarat foarte îngrijorat de informaţiile privind explozia unei rachete de fabricaţie rusă în Polonia, transmite miercuri Agerpres.

Într-un scurt comunicat transmis de purtătorul său de cuvânt, Antonio Guterres a cerut o "anchetă aprofundată" asupra atacului care a ucis două persoane şi care ar putea marca o escaladare majoră a conflictului din Ucraina, cu implicarea unui membru NATO. 

Reuniune de urgență a liderilor G7

Liderii statelor membre ale G7 s-au reunit miercuri, de urgenţă, în Indonezia după ce o rachetă, despre care autorităţile de la Varşovia au comunicat că este de fabricaţie rusă, a căzut în estul Poloniei ucigând două persoane.

Şefii de stat sau de guvern ai Statelor Unite, Franţei, Germaniei, Regatului Unit, Italiei, Canadei şi Japoniei s-au întâlnit cu puţin înainte de ora 01:00 GMT în marja summitului G20 din Bali, în prezenţa liderilor spanioli, olandezi şi ai Uniunii Europene.

Nu au avut loc declaraţii publice la începutul întâlnirii, care a continuat cu uşile închise. 

Știre în curs de actualizare

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si