Sâmbătă, 30 septembrie, au loc alegeri parlamentare anticipate în Slovacia, fiind pentru prima dată în istoria țării când acest tip de scrutin are loc, după modificarea constituției în acest sens.

Cele mai mari temeri sunt legate de revenirea la putere a fostului premier Robert Fico, unul dintre politicienii cu simpatii pro-ruse. 

Citește și: Un bărbat susține că oamenii lui Putin au vrut să-l omoare de 3 ori. „Eu sunt inamicul lor principal”

Robert Fico, cel mai longeviv prim-ministru al Slovaciei, a fost forțat să demisioneze în 2018, în urma celor mai mari proteste în masă de după epoca comunistă. 

La acel moment, politicianul slovac, acuzat de fapte de corupție, a zâmbit și a jurat că se va întoarce. Puțini l-au luat atunci în serios, informează Bloomberg.

Cine este Robert Fico, liderul slovac care „nu are nicio problemă să depășească liniile roșii”  

Slovacii vor vota pe 30 septembrie într-un scrutin pentru care sondajele arată o luptă strânsă. Robert Fico a profitat de îngrijorările legate de consecințele conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Într-o țară cu 5,4 milioane de locuitori, care este cea mai pro-rusă din regiune, Robert Fico a promis că va pune capăt ajutorului militar acordat Ucrainei și l-a numit pe președintele Slovaciei „agent american”.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Potrivit Japan Times, Fico se opune aderării la NATO a țării vecine devastate de război, Ucraina, și ar putea fi cel mai prietenos aliat al Rusiei din regiune.

Robert Fico a fost prim-ministru al Slovaciei în perioada 2006-2010 și din nou, în perioada 2012-2018. El este fondatorul și președintele partidului Direcția- Social Democrația (SMER-SD), prescurtat Smer.  

„Fico nu are nicio problemă să treacă liniile roșii”, a spus Boris Zala, un co-fondator al Smer, care acum lucrează la documente de politică pentru think tank-ul Progressive Forum din Bratislava. „Va face orice pentru a câștiga mai multe voturi”.

Europa, în fața unui test de unitate în fața agresiunii Rusiei

În general, Slovacia a rămas fermă în sprijinul acordat Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie 2022, chiar dacă sondajele succesive au arătat că mai mult de jumătate dintre slovaci dau vina pe Occident sau Ucraina pentru război.

Cine este Robert Fico, liderul slovac care „nu are nicio problemă să depășească liniile roșii”  

Robert Fico, liderul slovac care „nu are nicio problemă să depășească liniile roșii”  

[Sursa foto: Facebook]

Slovacia, membră UE, a regiunii euro și NATO, este în grupul de trei țări, alături de Ungaria și Polonia, care au intrat în dispută directă cu Kievul pe tema importului de cereale din Ucraina.

Slovacia a trimis în continuare arme spre est, a găzduit peste 100.000 de refugiați ucraineni și a susținut toate sancțiunile împotriva Rusiei, deși mișcarea a avut un efect direct asupra aprovizionării sale cu energie.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Revenirea la putere a lui Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, ar putea schimba rapid acest lucru, punând sub semnul întrebării cooperarea Slovaciei cu NATO, având în vedere criticile sale acerbe la adresa alianței și a SUA.

Ascensiunea lui Fico ar spori și influența lui Viktor Orban, care s-a opus constant sancțiunilor aduse Rusie și livrărilor de arme către Ucraina.

Robert Fico, un aliat al lui Viktor Orban

Robert Fico, un aliat al lui Viktor Orban

[Sursa foto: Facebook]

Cum s-a ajuns la alegeri anticipate în Slovacia

După ce guvernul de coaliție condus de premierul Eduard Heger a căzut la votul de cenzură din parlament, în decembrie 2022, președintele țării, Zuzana Caputova, le-a cerut parlamentarilor să facă modificările constituționale necesare pentru a aproba alegerile anticipate.

Întrebarea care îi preocupă pe liderii europeni în prezent este dacă o revenire a lui Fico la șefia Guvernului slovac nu va fi o victorie pentru Rusia lui Putin, mai ales că Fico ar putea fi nevoit să aducă extrema dreaptă la putere pentru a forma un guvern majoritar. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si