Close sidebar
Close sidebar

Un nou motiv pentru atacul de cord. "Plasticul poate duce la moartea subită"

Atacul de cord din cauza plasticului acumulat în organismul nostru - este cel mai recent motiv pentru problemele grave de sănătate ale sistemului nostru sanguin, cum ar fi atacul de cord sau accidentele vasculare.

Sorin Negru,

Plasticul din vasele de sânge poate fi mortal

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Particulele de plastic acumulate în organismul nostru sunt mai periculoase decât se credea, potrivit unui nou studiu publicat de IFL Science

Citește și: Un nou virus ucigaș, care se manifestă cu simptome la stomac, se răspândește rapid. Este încă departe de România

Microplasticul a fost găsite peste tot în corpul uman, dar cercetătorii tocmai au adăugat un loc pe listă: depozitele de grăsime care se acumulează în arterele unor oameni.

Întrebarea este dacă aceste fragmente minuscule de plastic prezintă vreun risc suplimentar pentru noi? Deși departe de a fi un răspuns definitiv, acest ultim studiu sugerează că ar putea.

Plasticul, depus pe artera carotidă

Cercetătorii au cercetat sute de oameni supuși unei intervenții chirurgicale pentru a-și trata boala arterei carotide, o afecțiune în care o placă alcătuită din substanțe grase precum colesterolul sau calciul se depune și îngustează arterele care transportă sânge la creier. 

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Aceste plăci au fost îndepărtate în timpul intervenției chirurgicale și analizate pentru conținutul lor de microplastic și nanoplastic (MNP).

Din cei 257 de pacienți studiați, 150 dintre ei aveau plăci care conțineau polietilenă din plastic, un material care este adesea folosit pentru a face pungi și sticle de plastic.

Ce caută PVC-ul pe vasele noastre se sânge? 

Acesta nu a fost singurul tip de plastic găsit; 31 de plăci ale pacienților aveau clorură de polivinil, mai bine cunoscută sub numele de PVC sau plasticul care este folosit pentru a face conducte de canalizare.

Cercetătorii s-au uitat apoi la mostre de placă la microscop pentru a-și face o idee despre dimensiunea fragmentelor de plastic.

Imaginile au dezvăluit cioburi zimțate de particule străine în interiorul plăcilor, despre care echipa a estimat că erau aproape toate mai mici de un micrometru – adică mai puțin decât a 50-a parte din diametrul unui păr uman.

Risc dublu de atac de cord pentru "purtătorii de plastic"

Prezența MNP-urilor în placă este o descoperire semnificativă în sine, dar cum rămâne cu posibilul impact asupra organismului?

Pentru a afla, cercetătorii au urmărit pacienții timp de aproape trei ani. La sfârșitul acelei perioade, ei au descoperit un lucru extrem de alarmant.

Acei pacienți cu plăci care conțineau plastic aveau un risc de 2,1 ori mai mare de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces din orice cauză, decât cei care nu aveau fragmente de plastic.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI