Europarlamentarul francez Karima Delli dorește să introducă un nou permis de conducere pentru SUV-uri, care ar urma să aibă categoria B+.

Potrivit Politico.eu, mașinile SUV sunt o țintă mai veche a militanților ecologiști din cauza poluării mari pe care o aduc, dar și a susținătorilor siguranței rutiere, pentru pericolul pe care îl reprezintă pentru pietoni, bicicliști și șoferii de mașini mai mici.

Un nou permis de conducere, pentru SUV-uri. Ce argumente sunt aduse 

SUV-urile  „nu doar că ocupă mai mult spațiu și sunt mai puțin eficiente din punct de vedere energetic", spun parlamentarii europeni, dar au și un potențial distructiv mai mare în caz de accident.

Citește și: VIDEO- Șofer din Galați, filmat când încerca să rupă caracatița care îi bloca roata mașinii

În ceea ce privește siguranța rutieră, "ele sunt mai susceptibile de a fi supuse coliziunilor decât mașinile ușoare de pasageri, cu consecințe mult mai grave”, a declarat deputatul din Partidul Verzilor, care este conduce lucrările Parlamentului privind o reformă a normelor UE privind permisele de conducere.

Noul permis B+ nu va putea fi obținut decât la 21 de ani

Permisul B necesar în prezent pentru a conduce mașini și autoutilitare „nu este complet potrivit pentru cele mai grele mașini de pasageri”, a argumentat Karima Delli.

În schimb, europarlamentara franceză vrea un nou permis B+ care să se aplice SUV-urilor și autoutilitarelor cu o greutate mai mare de 1,8 tone.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Șoferii ar trebui să poată obțină acest permis doar după o perioadă de pregătire de doi ani cu un permis normal B și abia de la vârsta de 21 de ani.

Karima Delli

Karima Delli, foto dreapta, inițiatoarea legii pentru noul permis de conducere

[Sursa foto: Twitter]

Șoferii de SUV-uri, trimiși să-și ia permisul B+

Dacă noua propunere legislativă va completa Directiva europeană privind permisele de conducere, șoferii SUV-urilor populare precum Audi Q7, Volvo XC90 și BMW X5 vor fi obligați să obțină permise actualizate.

Vezi AICI toate amendamentele depuse de europarlamentară în privința permiselor de conducere.

Delli a adăugat că ar putea exista scutiri pentru scopuri profesionale sau speciale, cum ar fi vehiculele de urgență.

Permisele de conducere "ar trebui să fie clasificate în funcție de tipurile de vehicule pentru care se oferă dreptul de a conduce", spune inițiatoarea proiectului.

"Acest lucru ar trebui făcut cu respectarea deplină a caracteristicilor tehnice ale vehiculelor în cauză, în conformitate cu aspectele esențiale ale siguranței rutiere, cum ar fi masa și viteza, precum și abilitățile necesare pentru a le conduce". 

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Un nou permis de conducere pentru SUV-uri 

Un nou permis de conducere pentru SUV-uri 

[Sursa foto: Pixabay]

Punctele de penalizare te pot face să pierzi permisul de conducere

Propunerile legislative ale franțuzoaicei includ, de asemenea, un sistem de permis de conducere bazat pe puncte la nivelul UE, care ar ține evidența infracțiunilor rutiere și ar revoca sau suspenda permisele de la un anumit prag.

Un astfel de sistem „are potențialul de a reduce numărul de accidente și decese pe drumurile noastre”, a scris parlamentarul.

Nu există un sistem la nivelul UE care să gestioneze punctele de penalizare și interdicțiile de conducere, deși pachetul Comisiei privind siguranța rutieră din martie a inclus o propunere de descalificare a șoferilor la nivelul UE pentru infracțiuni rutiere grave.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si