”În 2017, la final de mandat, Ministrul Culturii Corina Şuteu a ascultat vocea societăţii civile şi a depus la UNESCO dosarul pentru înscrierea Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial. A urmat un lung şir de bâlbâieli şi lupte politice. Guvernul Dăncilă a stopat procedura de înscriere după doar un an şi a cerut UNESCO să amâne discutarea dosarului Roşia Montană. În 2020, Guvernul Orban a reluat procedura de înscriere la presiunea ONG-urilor, dar interesele politice ameninţă acum din nou protejarea patrimoniului din Apuseni.

Săptămâna trecută, Florin Cîţu a detonat bomba, propunând coaliţiei de guvernare retragerea dosarului pentru înscrierea Roşiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Prim-Ministrul se alătură astfel altor politicieni “de aur” care au condus România ─ Traian Băsescu, Victor Ponta sau Viorica Dăncilă, devenind cel mai nou susţinător al exploatării cu cianuri în Apuseni”, a transmis Greenpeace.

Citeste si: Proteste după moartea unui tânăr de 24 de ani. A fost bătut până la deces

Ce se va întâmpla în cazul retragerii dosarului

Sursa citată afirmă că ”retragerea dosarului echivalează cu pierderea întregului demers început acum mai bine de cinci ani”.

”Acest scenariu prelungeşte şi mai mult starea de vulnerabilitate a comunităţii locale, fiind totodată un grav semnal de alarmă pentru ce şi-a asumat Guvernul în raport cu protejarea patrimoniului României şi prin convenţiile internaţionale asumate”, a mai transmis Greenpeace.

Protestanți[Sursa foto: PixaBay]

Statuie poleită cu aur va fi dezvelită în Piața Victoriei

Actviştii de mediu care vor protesta miercuri anunţă dezvelirea unei statui în Piaţa Victoriei.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: George Simion: „Domnul Cîţu este un fricos care a ajuns dintr-o întâmplare nefericită prim-ministru al României”

”Pentru că ştim că “marilor lideri” le plac omagiile, am pregătit o surpriză pentru unul dintre cei care încearcă să ne vândă cianurarea drept dezvoltare. Miercuri, 7 iulie, de la ora 10, dezvelim o statuie în Piaţa Victoriei. Poleită cu aur de la Roşia Montană, statuia reprezintă figura unuia dintre iluştrii oameni politici care conduc România spre bunăstare economică, culturală şi de mediu. Cum pe 7 iulie întreg mapamondul sărbătoreşte şi Ziua Internaţională a Ciocolatei, toţi cei prezenţi la eveniment se vor delecta cu bănuţi de ciocolată înveliţi în aurul de patrimoniu de la Roşia Montană”, au mai transmis activiştii.

Protestul din Piața Victoriei are loc în contextul reluării discuţiilor din coaliţie pe tema Roşia Montană. Activiștii nu acceptă o retragere a dosarului Roșia Montană de pe masa Comitetului UNESCO.

”Discuţiile din coaliţia de guvernare vor fi reluate în 7 iulie. E important să le arătăm politicienilor că suntem cu ochii pe ei şi că nu acceptăm să retragă dosarul Roşia Montană de pe masa Comitetului UNESCO”, mai transmit activiştii.

 

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si