Noua metodă de înșelătorie online, „romane fraud”, a apărut recent, iar tâlharii care intră în relații amoroase online cu victimele se dau drept medici din zonele de război și ulterior le cer beneficii financiare și date sensibile.

„Romance fraud”, noua metodă de înșelătorie online

„Poliţia Română atrage atenţia asupra unui nou tip de fraudă, care devine tot mai răspândit, denumit Romance Fraud.

Aceasta este o tactică manipulatoare, în care autorii câştigă încrederea victimelor prin intermediul relaţiilor romantice online, pentru a obţine beneficii financiare sau informaţii confidenţiale (date cu caracter personal, date financiare, date bancare, etc.)”, au transmis reprezentanţii Poliţiei Române.

Citește și: Poșta Română atenționează românii cu privire la o nouă metodă de înșelătorie prin SMS-uri. ,,Citiți de mai multe orice mesaj care vă ridică suspiciuni''

Autoritățile au subliniat faptuil că infracțiunile informatice au crescut alarmant în ultimul deceniu, iar tehnologiile au oferit infractorilor noi posibilități de a-și atinge scopul.

inselatorie talhari

Tâlharii se folosesc de diferite pretexte pentru înșelătoriile online

[Sursa foto: Pexels]

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„Romance Fraud îşi are rădăcinile în construirea unei relaţii romantice false şi câştigarea afecţiunii victimei cu intenţia de a o exploata financiar sau a obţine date personale de la aceasta. În contextul conflictelor armate actuale, victimele sunt abordate de către autori, pretinzând că ar fi medici în zone de război”, au mai precizat autoritățile.

Polițiștii au mai explicat că tâlharii folosesc diferite pretexte, care fac referire la necesitatea de a părăsi zona de război, din motive medicale urgente și la promisiuni false pentru ca victimele să trimită sume mari de bani.

„În majoritatea cazurilor, victimele cad în capcana iluziei unei relaţii cu aceştia, ceea ce amplifică gradul de manipulare şi inducere în eroare. Autorii pot solicita dezvăluirea de informaţii confidenţiale sau chiar la transferuri de bani sub diverse pretexte, precum sprijin pentru «situaţii de urgenţă» sau ajutor pentru organizaţii umanitare inexistente”, a mai transmis Poliţia Română.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Potrivit autorităților, la nivel european, dar și la nivelul țării noastre au fost înregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare, iar cetățenii trebuie să fie precauți și să se protejeze de astfel de înșelătorii în mediul online, scrie news.ro.

Recomandări ale polițiștilor pentru prevenirea înșelătoriilor online

În acest sens, polițiștii vin cu o serie de recomandări:

Citește și: O metodă nouă de înșelătorie vizează românii. MApN: ,,Aceste mesaje promit sume mari de bani, premii nerealiste sau solicită date personale''

  • Verificarea identităţii persoanelor cu care intră în contact online prin solicitarea de informaţii suplimentare cu privire la aceştia ori verificarea informaţiilor de la profil (în funcţie de modalitatea de contactare).
  • Păstrarea datelor personale în siguranţă- Nedivulgarea datelor cu caracter personal, a datelor bancare sau financiare niciunei persoane necunoscute. Este necesar protejarea datelor personale prin utilizarea unor parole puternice, actualizate regulat şi implementarea autentificării în doi paşi, precum şi evitarea partajării informaţiilor financiare sau a altor date sensibile cu persoane necunoscute sau cu care nu au o relaţie solidă.
  •  Abordarea cu scepticism a solicitărilor urgente de bani, a scuzelor continue pentru a nu se întâlni faţă în faţă şi a discrepanţelor în informaţiile furnizate, ceea ce pot reprezenta suspiciuni.

medici razboi

Prin noua înșelătorie, tâlharii se dau drept medici din zonele de război

[Sursa foto: Pexels]

  • Raportarea incidentelor suspecte autorităţilor judiciare şi folosirea platformelor de raportare online, pentru a contribui la identificarea infractorilor. În cazul existenţei unor dubii cu privire la autenticitatea unei persoane online, încurajăm raportarea activităţii acesteia către platforma respectivă.
  • Utilizarea cu prudenţă a platformelor online de socializare, cu precădere a celor de dating: Recomandăm ca toţi cetăţenii să fie precauţi în utilizarea platformelor online de socializare sau de dating şi să evite dezvăluirea informaţiilor personale prea devreme într-o relaţie.
  • Recomandăm informarea cu privire la cele mai recente moduri de operare privind săvârşirea infracţiunilor în mediul online, precum şi implementarea de măsuri de prevenţie şi contracarare. Cetăţenii trebuie să cunoască cum să identifice potenţialele înşelăciuni din mediul online şi să reacţioneze în mod adecvat în cazul unor solicitări suspecte.

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si