In articol:
- Ce au găsit anchetatorii la ”Fabrica de vise”?
- Prăjiturile, jeleurile și dispozitivele de vapat, momeală pentru tineri astfel încât să le creeze dependență
- Tineri de 16 și 18 ani prinși la liceu cu droguri
- Polițist, prins drogat pe motocicletă
Ce au găsit anchetatorii la ”Fabrica de vise”?
Printre persoanele reținute se află un cetățean canadian, acționar majoritar al fabricii situate în județul Iași, un agent de poliție, dar și un psiholog. De la ”Fabrica de Vise” au fost ridicate mii de dulciuri cu substanțe psihoactive, vape-uri, plante de canabis, lingouri de argint, laptopuri și telefoane mobile.
[Sursa foto: Poliția Română& DIICOT]
”În urma celor 121 de percheziții domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate 81.102 vape-uri, 3237 bucăți acadele, 1316 cutii și pungi conținând jeleuri, 169 cutii și borcane cu prăjituri, 3692 de recipiente de diverse mărimi, cantitatea de aproximativ 40 de tone cânepă industrială, 400 de cutii și borcane cu
Prăjiturile, jeleurile și dispozitivele de vapat, momeală pentru tineri astfel încât să le creeze dependență
Pe data de 19 august polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași, efectuează 121 de percheziții domiciliare, în județele Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și în municipiul București, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.
Mai multe persoane din județul Iași ar fi constituit la sfârșitul anului 2022 un grup infracţional organizat cu scopul de a produce și de a vinde dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri) care aveau în compoziția lor substanțe psiho-active. De asemenea, în urma cercetărilor s-a depistat și faptul că cele mai multe dintre produse erau comercializate online, dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale.
”Investigațiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip 'Vape', care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi, prin urmare, un efect psihoactiv. O parte dintre aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol), substanță ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive”, au spus polițiștii.
Tineri de 16 și 18 ani prinși la liceu cu droguri
În ultimul timp, România se confruntă din ce în ce mai des cu astfel de probleme în ceea ce privește consumul de substanțe interzise. De exemplu, astăzi, 20 septembrie doi tineri au fost prinși cu droguri în curtea unui liceu din Timișoara. Șocant este faptul că unul dintre ei, în vârstă de 16 ani a declarat că achiziţionase substanţele pentru o petrecere la care urma să meargă. Celălalt tânăr, în vârstă de 18 ani ispăşise o pedeapsă privativă de libertate și fusese eliberat condiționat. Curiozitatea, spune el, a fost motivul pentru care se drogase.
„În cursul zilei de ieri (marţi- n.r.), un echipaj din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Timişoara, aflat în serviciul de patrulare, a identificat în curtea unui liceu, doi tineri, dintre care unul minor, având substanţe interzise asupra lor. Jandarmilor le-a atras atenţia comportamentul suspect al celor doi, iar în urma verificărilor, au descoperit asupra lor plicuri transparente cu substanţă pulverulentă cristalină”, a transmis, miercuri, Jandarmeria Română.
Cei doi au fost duşi de jandarmi la sediul Grupării de Jandarmi Mobile Timişoara pentru îndeplinirea procedurilor, totodată fiind sesizate şi autorităţile competente în vederea continuării cercetărilor.
Polițist, prins drogat pe motocicletă
Pe 18 septembrie, încă un polițist a fost prins drogat în timp ce conducea o motocicletă în Vaslui. Astfel, în urma testării, bărbatul a ieșit pozitiv la două substanţe psihoactive și a fost dus la spital pentru prelevarea de probe biologice.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
”În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, urmând a fi efectuate cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui", precizează un comunicat de presă transmis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui.
”Această problemă tragică s-a răspândit și a pătruns în adâncurile societății românești, continuând să provoace suferință și tragedii în rândul tinerilor noștri. Dacă nu se intervine cu hotărâre, criza va continua să producă suferință și mai multe tragedii. Este esențial să începem acolo unde, de multe ori, are loc prima experiență cu substanțele toxice- în școli. Datele arată că adolescenții încep să experimenteze cu drogurile în jurul vârstei de 12 ani. Nu este o surpriză să aflăm că, sunt elevi din clasele a 9-a sau a 10-a care devin chiar dealeri pentru colegii lor. Mai îngrijorător este faptul că, după experiența cu "iarba," tinerii trec rapid la substanțe mult mai periculoase, cum ar fi cocaina”, a spus în exclusivitate pentru stirilekanald.ro Mihai Bogdan Curelea, Președintele Asociației de Luptă Antidrog.
Potrivit Raportului național privind situația drogurilor 2022, realizat de specialiștii ANA, 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii, canabisul fiind printre cele mai consumate droguri. Opiaceele au fost raportate în 7% dintre cazuri, iar consumul de stimulanți a fost menționat în aproximativ 10% dintre cazuri (3,7% cocaină și 6,5% stimulanți, alții decât cocaina). Totodată, cele mai multe cazuri de urgență au fost înregistrate pentru persoane tinere, sub 35 ani (77,1%).